Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

DEBELA GORA (Branojevac, 792mnv) i BANJSKI POTOK

30.01.2021.god. (subota)

Debela Gora, iako u senci Ovčara i Kablara, još jedan je planinski dragulj u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ona je zasebna planina, sa najvišim vrhom Branojevac, a pored Ovčarsko-kablarske klisure, delom zahvata i deo opštine Lučani. To je zapravo visoravan, sa listopadnim i četinarskim šumama, proplancima i pitomim padinama. Sa vrha silazimo niz Banjski potok, koji takođe privlači svojom lepotom i pruža još jedan razlog za pešačenje Debelom Gorom.
Nakon pešačenja po Debeloj Gori, ako epidemiološka situacija dozvoli, sledi poslastica – kupanje u welnes centru “Kablar u Ovčar Banji.

PLAN AKCIJE:

07:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele) auto putem do Čačka i Ovčar Banje.

09:15h – Dolazak u Ovčar Banju i pauza u Banji.

10:00h – Početak pešačenja iz Ovčar Banje (290mnv). Stalnim usponom od oko 500m markiranom stazom kroz bukovu šumu, sa jednim usputnim vidikovcem sa koga se pruža pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru penjemo se na najviši vrh Debele Gore – Branjevac 792mnv. Pauza na vrhu.
Silazak sa vrha Branojevac, niz Banjski potok, još jednu prirodnu lepotu Debele Gore.

16:00h – Završetak pešačenja u Ovčar Banji.

Vreme pešačenja: 5-6 sati, dužina staze oko 10km, uspon oko 600m silazak, isto toliko.

16:00h - 17:45h – Pauza u Ovčar Banji. Ako epidemiološka situacija dozvoli, možemo se kupati u welnes centru “Kablar” u Ovčar Banji. Povratak za Beograd.

Cena ulaznice za bazen je 600 din i plaća se na licu mesta.
Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. U Ovčar Banji se leče: reumatska oboljenja, spondiloza i artoza, posledice preloma kostiju, povrede mišicnog tkiva i neka kožna oboljenja.

20:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.300,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata do 300,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Ovčar banji.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.Ponesite opremu za kupanje. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1300,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do daljeg.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE