Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

TARA

25. - 27.09.2020.god. (petak - nedelja)

Masiv planine Tare nalazi se u zapadnom delu Srbije, oivičen rekom i kanjonom Drine sa severozapada, a jugoistočnim delom i ograncima se spušta prema kremanskoj ravni doline Đetine, oslanjajući se na ogranke planine Zlatibor. Planinski tereni su valoviti (Kaluđerske Bare i Šljivovica), strmi i krševiti (kanjom Rače, Zvijezda i Crni vrh) sa prelepim dolinama Drine, Rače, Dervente i Belog Rzava, koje stvaraju u pojedinim delovima svojih tokova predivne kanjone, klisure, vrtače, pećine i uvale, a koje su idealni predeli sa pogodnim uslovima za život životinja (naročito medveda i divokoza).

U biljnom svetu posebna atrakcija su staništa Pančićeve omorike koja je endemoreliktni predstavnik (otkrio je 1877. god. naš prirodnjak Josif Pančić), a koja postoji još od tercijera pa sve do danas i u punom je razvoju.

Planinarska kuća “Tara” se nalazi na srednjem delu planine Tare, na lokaciji koja se naziva Kaluđerske Bare udaljene 175 km od Beograda idući putem preko Valjeva i Bajine Bašte. Objekat je izgrađen od drveta još davne 1939. god. i dobro je očuvan, što predstavlja raritet, ima posebnu čar i toplinu i svojim izgledom se uklapa u planinski ambijent prelepe planine Tare.

Pozicionirana na jednom od najlepših mesta u Kaluđerskim Barama na ndmorskoj visini od 1040 m pruža mogućnost organizacije mnogobrojnih planinarskih i sportskih aktivnosti, izleta po markiranim i nemarkiranim stazama, aktivnostima na prirodnoj steni i kanjonu i obilascima izuzetnih vidikovaca, prirodnih fenomena i kulturno-istorijskih znamenitosti. U blizini se nalaze samoposluga i prodavnica i hoteli Vojne ustanove “Omorika”, “Javor” i “Beli bor”, što boravak čini još kvalitetnijim jer su snabdevanje i relaksacija uz muziku, bazen, bilijar i dr. na dohvat ruke.

PLAN AKCIJE:

25.09.2020. (petak)

Dolazak na Taru autobusom javnog prevoza ili privatnim vozilom.

U toku boravka predviđene su planinarske ture:

– Šetnja po centru turističkog naselja Kaluđerske Bare – 4 do 6 km.

– Planinarska kuća „Tara“ – vidikovac Crnjeskovo – nazad – 12 km.

– Planinarska kuća „Tara“ – Lađevac – manastir Rača – Bajina Bašta – 15 km.

27.09.2020. (nedelja)

Povratak u Beograd na isti način kao i u dolasku.

CENA:

Organizacioni troškovi u iznosu od 500,00 din. plaćaju se u toku akcije. Prenoćište sa upotrebom posteljine je organizovano u Planinarskoj kući „Tara“ po ceni od 300,00 din./noći i plaća se u toku boravka na licu mesta. Detaljnije informacije o uslovima smeštaja pogledati na sajtu Planinarskog saveza Beograda. Broj učesnika akcije ograničen je na 20.

HRANA I VODA:

Iz ranca. Postoji mogućnost korišćenja dobro opremljene kuhinje u Planinarskoj kući „Tara“ za spremanje kolektivnih obroka.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU: 22.09.2020. godine.

VOĐA AKCIJE:

Stevan Jovičić

br.tel.060/0236327

e-mail: stevajov609@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE