Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ŠTRBAČKI BUK ,MARTIN BROD,OSJEČENICA (1795mnv), JAJCE (BiH)

24. - 27.09.2020.god. (četvrtak - nedelja)

PLAN AKCIJE:

24.09.2020. (četvrtak)

22:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice.

25.09.2020. (petak)

U ranim jutarnjim satima dolazak u Banja Luku,pauza za doručak i nastavak puta ka Nacionalnom parku Una i Štrbačkom buku.Nakon obilaska Štrbačkog buka odlazimo u Martin Brod.
Idemo da posetimo prizor iz bajke i neverovatno čudo prirode ,skriveno na samoj granici između Hrvatske i BiH.
Vodopad Štrbački Buk na reci Uni, visok 25 m. najviši je i najlepši vodopad u Nacionalnom parku Una.Ostaviće vas bez daha.

Ogromna energija vode, zaglušujići huk i oblak raspršenih kapljica vode, kao i čudesno zelenilo milion boja. 24km uzvodno od Štrbačkog buka nalaze se martinbrodski slapovi koji predstavljaju najveći kompleks slapova na reci Uni. Posetom Martinom Brodu pored Milančetovog buka, videćemo mnoštvo drugih slapova,kaskada i prirodnih bazena koji se prostiru kroz naselje do ušća reke Unac u reku Unu.
Posle obilaska Štrbačkog buka i Martin Broda nastavak putovanja ka Driniću gde ćemo spavati dve noći.
Drinić je sigurno jedno od onih mesta koja se ne zaboravljaju, čiju lepotu ponesete sa sobom i kao malo koje sećanje, nikada je ne izgubite. Nalazi se u pitomoj, živopisnoj zaravni, okruženoj gustom četinarskom šumom i padinama Klekovače, Oštrelja, Osječenice i Srnetine.
Lovačka kuća "Veliko vrelo" gde ćemo boraviti dve noći nalazi se na 5 km od mesta Drinić. Smeštena na izuzetno lepoj lokaciji, okružena četinarima, pravo je otkrovenje za sve koji kroče na ovu teritoriju. Pruža mir i uživanje u netakutoj prirodi.

26.09.2020. (subota)

07:00h – Polazak autobusom do mesta odakle se polazi na uspon na Osječenicu.
Osječenica je visoka 1795m i spada u srednje visoke planine. Njen planinski masiv dug je 30 km. Vrh planine Osječenica štrči iznad pojasa šuma i deluje kao da je odsečen pa otuda i sam naziv Osječenica. Na vrhu se nalazi uska i skoro kilometar duga visoravan sa čijih se strana spuštaju kamene litice.

Dužina staze je 22km , napravićemo visinsku razliku od 900m. Okvirno vreme pešačenja 9 sati. Poneti dovoljnu količinu vode jer na stazi nema izvora.
Povratak u Drinić i noćenje.

27.09.2020. (nedelja)

07:00h – Izlazak iz smeštaja sa svim stvarima i nastavak putovanja ka Jajcu.
Obilazak starog dela grada i najpoznatijeg simbola grada Jajca - Plivski vodopad. Jedan je od dvanaest najlepših vodopada na svetu, jedinstven je po tome što se nalazi u centru grada. Visok je 20 m, a ispod vodopada reka Pliva se uliva u reku Vrbas i zajedno nastavljaju put ka Savi.

Posle obilaska grada Jajca, napravićemo pauzu za ručak. Nastavak putovanja za Banja Luku i Beograd.

23:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

CENA:

Cena akcije 4.800,00 Din. i 30€ i obuhvata prevoz, dva noćenja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilom i ulaznice za Štrbački buk, Martin Brod i vodopad u Jajcu.

HRANA I VODA:

Iz ranca. U Lovačkoj kući postoji mogućnost ishrane ,doručak i ručak, po povoljnim cenama.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 4800,00. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do početka naredne školske godine.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Rada Jočić, vodič MB 458

tel. 065/3117744

e-mail: brajkovicjocic@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Vesna Drašković

br.tel.065/8321028

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE