Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje trening planinarsku akciju:

JABLANIK (1274mnv), KLISUROM JABLANICE

06.06.2020.god. (subota)

Jablanik, jedna u nizu prelepih valjevskih planina, sa svojim travnatim pašnjačkim zaravnima, nudi nam svoja pleća za jednodnevno planinarsko uživanje i zagrevanje, pred jače letnje izazove. Na svojim istočnim padinama iznedrio je reku Jablanicu koja je bujajući niz njegove strmine probila lepu klisuru, niz čiji ćemo mirniji deo, sići sa Jablanika i makadamom, uz živopisnu reku se spustiti do Bebića Luke. Ovaj izlet ćemo začiniti nastavkom pešačenja pored starih vodenica, do bajkovitog manastira Pustinja iz 13.veka, sagradnjenim za vreme vladavine kralja Dragutina, skrivenim duboko u klisuri. Pešačenje ćemo završiti u Poćuti, a veče u Valjevu na večeri u Lovačkom domu. Dovoljno za lepo proveden dan u prirodi, koja nam je toliko nedostajala prethodnih meseci.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele), preko Valjeva, do mesta Zarožje, sa usputnom pauzom za jutarnju kaficu.

10:00h – Početak pešačenja sa Debelog brda,(1050mnv) najpre makadamom a potom preko livadskih površi, do vrha Jablanik.

12:30h – Izlazak na vrh Jablanika (1274mnv), sa koga se pruža veličanstven pogled na okolinu. Predah za uživanje.

13:30h – Silazak istočnim padinama planine Jablanik, niz klisuru Jablanice, do Bebića Luke (560mnv), a potom i do manastira Pustinja. Posle obilaska manastira, nastavak pešačenja do Poćute, gde će nas čekati prevoz.
Vreme pešačenja sa pauzama je oko 9 sati, dužina staze je oko 15-16km, sa ukupnim usponom oko 500-600m i silaskom oko 800-900m.

19:30h – Prevoz do Valjeva. Pauza za večeru u restoranu Lovačka priča.

23:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.400,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika.Moguća je doplata do 200 din. za manji broj učesnika.).

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Valjevu, u povratku sa akcije.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1400,00. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do početka naredne školske godine.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE