Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ČAROLIJA ZVANA KANJON MRTVICE I VOJNIK PLANINA (Veliki Vojnik 1998 mnv)

29.05. - 01.06.2020.god.

Mrtvica, u srcu Crne Gore, najveća pritoka Morače, izvire ispod Sinjajevine i sakupljajući planinske potoke i brzake, probija se kroz visoke i strme litice, pravi vodopade, kaskade, male plaže tirkizne boje vode u kojoj se mreste potočne pastrmke i lipljan, stvarajući tako veličanstven kanjon između Sinjajevine i Maganika, u netaknutoj prirodi neizmerne lepote. Pešačićemo uz njega, uskom planinskom stazom, koja se probija kroz stene, preko kamenih mostića, prelazeći sa jedne na drugu obalu, diveći se “kapiji želja”, “Afroditinim kadama”, “Nerinim izvorima”, “Mrtvičkoj gredi” i drugim atrakcijama, zbog čega su nam za ovu planinarsku čaroliju od koje zastaje dah, potrebne samo planinarske cipele, ranac i štapovi.

Pre toga ćemo dobro napuniti pluća kiseonikom pešačeći Vojnik planinom, na tromeđi opština Nikšić, Plužine i Šavnik, još jednim biserom crnogorske planinske lepote.

PLAN AKCIJE:

29.05.2020.god. (petak)

21:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele), preko Užica, Višegrada i Šćepan Polja, prema Nikšiću, do Jasenovog polja.

30.05.2020.god. (subota)

Očekivano vreme dolaska u Jasenovo polje u ranim jutarnjim satima. Pauza za kafu i priprema za uspon.
Uspon iz Jasenovog polja, preko Štirnog dola, do najvišeg vrha Vojnika, Veliki Vojnik, 1998mnv i silazak istom stazom u Jasenovo polje, na stazi dugoj oko 12km, sa ukupnim usponom oko 850m i isto tolikim silaskom.

18:00h – Prevoz do smeštaja u višekrevetnim bungalovima sa posteljinom i sopstvenim kupatilima u blizini Šavnika, večera i druženje.

31.05.2020.god. (nedelja)

Rani domaći doručak.

05:30h – Prevoz iz objekta smeštaja do Lukavice - Bare Bojovića.

07:00h – Pešačenje od Bara Bojovića (1480 mnv), do Kapetanovog jezera (1635 mnv), još jednog magičnog planinskog ambijenta. Pauza za predah. Nastavak pešačenja kolskim putem, preko Milinog dola, do Velja Dubokog (880mnv).
Predah.

12:30h – Silazak kroz kanjon Mrvice, (oko 10km) uskom, kamenitom stazom pored vode (oko 5 sati), sa više prelazaka preko ovog nestvarnog kanjona, sa zadržavanjem na popularnim, očaravajućim mestima poput Afroditine kade, Nerinih izvora, kapije želja i prolaska preko Mrtvičkih greda (pešačka staza urezana u vertikalnoj steni).

18:00h – Izlazak iz kanjona Mrtvice i završetak pešačenja u Mrtvom Dubokom, gde nas čeka prevoz. Prepakivanje i predah za kasni ručak ukoliko to bude bilo moguće u lokalnoj kafani, prepakivanje.

19:30h – Povratak za Beograd.

Napomena: Vreme kretanja sa pauzama je oko 10-12 sati, kako bi smo išli lagano i što više uživali u lepoti ovog spektakularnog kanjona. Dužina staze je oko 27km, od čega je oko 10km kroz kanjon, sa ukupnim silaskom oko 1650m i usponom oko 250m, zahteva dobru planinarsku kondiciju i iskustvo u kretanju kamenitim stazama.

01.06.2020.god. (ponedeljak)

05:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 75€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS (cena uključuje prevoz za 20 učesnika, organizacione troškove, smeštaj, večeru i doručak. Večera u subotu:čorba, jagnjetina ispod sača, salata, domaći hleb, + rani domaći doručak u nedelju).

HRANA I VODA:

Iz ranca i u objektu smeštaja kao i u Mrtvom Dubokom, po izlasku iz kanjona.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 55€. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE