Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

2.DAN VASKRSA: TERZIĆA AVLIJA - GRADINA (931mnv) - POTPEĆKA PEĆINA

20.04.2020.god. (ponedeljak)

Na drugi dan Vasrksa, u ponedeljak, u očekivanju da će nam proleće namignuti svojim cvetnim obrvama, idemo da protegnemo noge pešačeći u užičkom kraju. Posle kafice u etno sela “Terzića avlija” u mestu Zlakusa, staza će nas voditi preko vrha Drežnička Gradina (931mnv), do Potpećke pećine, još jednog pećinskog bisera, jedne od najvećih prirodnih atrakcija užičkog kraja. Ova pećina u selu Potpeć, 14km od Užica, nastala je poniranjem voda u drežničkoj dolini, a njen monumentalni ulaz, džinovski portal u obliku potkovice, visok 50m najviši je pećinski ulaz u Srbiji i Evropi, a treći u svetu. Uređena u dužini od 555m sa preko 700 stepenika, pruža priliku za razgledanje pećinskih dragulja u pratnji turističkog vodiča. Pešačenje dalje nastavljamo prema Zlakusi, gde završavamo pešačenje u “Terzića avliji”, mestu za relaksaciju i uživanje, gde ćemo prema ponudi domaćina moći organizovati i zajedničku večeru.

Etno park “Terzića avlija” dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma “Turistički cvet”, za dati doprinos razvoju turizma u Srbiji, kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji. Predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom - tipično živopisno seosko dvorište iz okoline Užica, u kome ne znate gde pre da pogledate od lepote okućnice i njenih detalja. – stare kuće, mlekara, bunara…
Ovaj praznični dan provešćemo “svečano i radno”, pešačeći i uživajući u gostoprimstvu etno parka “Terzića avlija”.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele), preko Čačka i Požege, do sela Zlakuse.

09:30h - 10:30h – Dolazak u selo Zlakuse. Pauza za kafu u etno domaćinstvo “Terzića avlija”.

10:45h – Početak pešačenja od “Terzića avlije”, preko Šunjevarića vrela do partizanskog bivaka, odakle se izlazi na vrh Gradina (931mnv). Sa vrha se pruža prelep pogled na sve četiri strane sveta, gde dominiraju vrhovi Zlatibora, Ovčara, Kablara, Jelice. Posle pauze na vrhu, nastavljamo kretanje prema zaseoku Zaboj do Potpećke pećine.

16:00h - 17:30 – Obilazak Potpećke pećine u pratnji vodiča (ulaznice se kupuju na licu mesta i grupna karta košta 200 din. po osobi). Nastavak pešačenja do Terzića avlije.
Staza je duga oko 16km, sa usponom oko 660m i isto tolikim silaskom i kreće se kolskim i šumskim putevima, livadama, sa stenovitim i kamenitim detaljima pri završnom usponu.

18:30h – Dolazak u Terzića avliju. Večera.

20:00h – Povratak u Beograd.

23:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.600,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata do 400,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.
Uz prethodnu najavu vođi akcije, u etno domaćinstvu „Terzića avlija“, po ceni od 600 dinara može se naručiti posna večera (pastrmka sa salatom i hlebom) ili mrsna večera (predjelo: gibanica + pekarski krompir sa kajmakom+sarmica u raštanu sa kiselim mlekom i hleb)

HRANA I VODA:

Iz ranca i u etno domaćinstvu “Terzića avlija”.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1600,00. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE