Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

OBEDSKA BARA I SREM

04.04.2020.god. (subota)

Specijalni rezervat prirode OBEDSKA BARA, u jugoističnom Sremu, je više od 2 milenijuma, močvara i mrtvaja koju čini napušteni deo korita reke Sava i stanište je desetine vodenih, močvarnih, šumskih i livadskih zajednica, koje obiluje sa 128 vrsta ptica prolaznica, zimovnica i lutalica, sa 91 vrstom ptica gnezdarica i preko 58.000 parova, kao i mnogih drugih retkih životinjskih i biljnih vrsta, ali i stoletnih šuma hrasta lužnjaka.
Ne slučajno, još davne 1874. od austrijskog dvora, Obedska bara je zaštićena i proglašena carskim lovištem, a od 1919. godine postaje zaštićeno kraljevsko lovište dinastije Karađorđević.
Mesto gde su uživale carske i kraljevske porodice, danas je pod posebnim režimom zaštite i nalazi se na spisku područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope, a nama će biće mesto celodnevnog, opuštenog boravka u prirodi.

Ako vam se čini da u sremskoj ravnici, osim Obedske bare napuštene potkovice Save, nema drugih zanimljivosti, na ovom izletu uverićemo se u suprotno. Gotovo na pragu Beograda, u ovom kraju gde priroda grli istoriju, potsetićemo vas na poslednji srednjevekovni grad – utvrđenje Kupinik, koja se vezuje za srpsku državu u 15.veku i despota Stefana Lazarevića, čijim je padom prestala da postoji srpska srednjevekovna država, pa sremci vole da kažu da je Kupinik bila poslednja prestonica srpskih despota.
Tu je i Srpski muzej hleba “Jeremija” u Pećincima, umetničko delo istaknutog slikara Slobodana Jeremića, 2017.godine nominovan za Evropski muzej godine, sa preko 2000 eksponata i 96 obrednih hlebova. U Sremu je i bogata seljačka etno kuća s kraja 18.veka, “Aksentijev kućerak” u Ogaru, najstarija etno kuća u Sremu. Pre nego što dođemo do nje, zastaćemo i u Donjem Tovarniku, gde ćemo u dvorištu lovačke kuće videti repliku svinjarske kolibe. U Kupinovu ćemo videti zanimljivu etno kuću i crkvu Sv.Luke, najstariju Pravoslavnu crkvu u celoj Vojvodini, koju je sazidao polovinom 15.veka despot Đurađ Branković i čuti kako je nastala crkva mati Angeline.
Sve u svemu, radujmo se proleću u Sremu. Idemo da gledamo i slušamo barske ptice, budjenje prirode i provedemo jedan lagodan, ležeran i opušten relaksirajući dan, koji će nam pre svega priuštiti bogatsvo nesvakidašnje lepote Obedske bare.

PLAN AKCIJE:

08:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele), do Šimanovaca.

08:30h - 09:30h – Pauza u Šimanovcima, mestu koje je bilo u tri sreza, kroz koje uvek prolazimo, a nikad ne svraćamo. Doručak, kafica.

09:45h - 10:45 – Poseta Muzeju hleba u Pećincima.

11:00h – Donji Tovarnik, obilazak replike svinjarske kolibe.

11:30h – Ogar, “Aksentijev kućerak” - obilazak seljačke etno kuće s kraja 18.veka, najstarije etno kuće u Sremu.

12:30h - 18:30h – Dolazak u Kupinovo. Obilazak crkve Sv.Luke, ostataka utvrđenja “Kupinik”, etno kuće “Putnik”. Obilazak visitorskog centra specijalnog rezervata prirode “Obedska bara”, vožnja katamaranom po močvari (od 45-55 min), čas u prirodi od strane vodiča Rezervata. Ležerno pešačenje po delu rezervata na stazi, ukupne dužine od 10-12km sa obilaskom crkve majke Angeline i osmatračnice “Košarnjača”. Individualno uživanje u jedinstvenom “muzeju prirode”, po izboru leškarenje, posmatranje pticca, sunčanje, kafica, a možda i poneki zalogaj u lokalnoj kafanici, smiraj dana nad močvarom. Nećemo žuriti kući.

18:30h - 19:30h – Povratak u Beograd, u koji stižemo za manje od sata.

CENA:

Cena akcije 1.200,00 Din. (900 Din. za prevoz na bazi 40 i više učesnika, uz mogućnost doplate do 400,00 Din. za manji broj učesnika i 300 Din. ulaznica u specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ sa vožnjom katamaranom i časom u prirodi od strane vodiča Rezervata).
U cenu nije uračunata ulaznica u muzej hleba (350 Din. po osobi za grupu i plaća se na licu mesta).

HRANA I VODA:

Iz ranca, u Šimanovcima i u Kupinovu.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima mali rančić, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, kišnu kabanicu, baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu.

ROK ZA PRIJAVU:
Do popune mesta, sa akontacijom od 1200,00. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE