Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ZAGRLI DRVO: VISORAVAN LJESKOVAC (Banjsko brdo, 1282m i Crni vrh, 1154m) I KANJON KRATOVSKE REKE

18. - 20.10.2019. godine (petak - nedelja)

Drugu ovogodišnju akciju u seriji akcija ZAGRLI DRVO ALI MENE PRVO, izvešćemo na visoravni LJESKOVAC, kod Priboja, bujnoj zaravni na kojoj se rado okupljaju Pribojci. Ova visoravan je dobila ime po leski, ili ljeski, kako inače zovu drvo lešnika, a po njoj nosi ime i Planinarsko društvo “Ljeskovac” iz Priboja, naši dugogodišnji prijatelji, koji su nam i dali ideju da ovu akciju izvedemo na visoravni Ljeskovac i biće naši domaćini na akciji.
Ima li lešnika na Ljeskovcu, ili su veverice bile vrednije od nas, saznaćemo na ovoj akciji. Ako ne pronadjemo ljeske, zagrljićemo crni bor, po kome je još jedan vrh na Ljeskovcu dobio ime – Crni vrh.
Kako bilo, svakako ćemo zagrliti neko stablo, sklopiti oči, umiriti se, slušati tišinu i cvrkut planinskih ptica. Na stazama Ljeskovca, upijaćemo pozitivnu energiju koju prenose stabla drveća. Ugledaćemo se na stare Kelte, Ruse Kineze, koji su znali za veštinu razmene energije sa drvećem i potsetiti se šta je to tako privlačno u dečjem veranju po drveću.
Grlićemo drveće i deliti međusobne lekovite zagrljaje, znajući da oni mogu da uteše, razgale, umire, oraspolože, bilo da su prijateljski, zaštitnicki ili ljubavni. Da našem boravku u planini damo novu dimenziju i smisao.
Ni ovoga puta nećemo zaboraviti zašto smo uopšte pokrenuli ovu seriju akcija.Uz put ćemo čuti priču o tome zašto grlimo drveće. Na ovoj akciji, niko neće ostati nezagrljen, a najsrećniji će kao nagradu, od vodiča dobiti majicu sa logom akcije, koja je specijalno izradjena za ovu seriju akcija.
U nedelju ćemo pustiti korake niz jedan divan kanjon – kanjon Kratovske reke, ne prolazeći koritom reke i završiti pešačenje u ribarskom naselju.

PLAN AKCIJE:

18.10.2019. (petak)

18:00h – Popodnevni zagrljaj, na mestu okupljanja, na uglu Drinske i Sarajevske ulice (parkić kod Gazele). Putovanje ibarskom magistralom, preko Čačka i Užica, do Priboja. Usputne pauze po potrebi.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Priboj. Smeštaj u hotelu „Lim“ u manjekrevetnim sobama.

19.10.2019. (subota), uspon na Ljeskovac (Banjsko brdo, 1282m i Crni vrh, 1154m)

07:00h – Prevoz do Pribojske banje. Početak pešačenja.

I grupa: Pribojska banja – Banjsko Brdo (1282mnv) Jelača – Pribojska banja. Dužina staze: oko 16km, ukupan uspon oko 800m. Ova staza se može skratiti za oko 2,5km i smanjiti uspon na 300m, ali bez uspona na Banjsko brdo, sa koga se pruža fantastičan pogled na okolinu.

II grupa: Pribojska banja – Banjsko Brdo (1282mnv) – visoravan Ljeskovac, grebenskom stazom do Crnog vrha,1154mnv – Pribojska banja. Dužina staze:oko 25km, ukupan uspon oko 1100m.

17:00h – Okupljanje obe grupe u Pribojskoj banji.
Oni koji ih bilo kojih razloga ne žele da pešače preko visoravni Ljeskovac, mogu obići Pribojsku banju, manastir Sv. Nikola, sa manastirskom riznicom, a mogu se kupati i u termalnim bazenima Pribojske banje, do dolaska obe grupe.

18:00h – Prevoz do Priboja. Veče u Priboju.

20.10.2019. (nedelja), Kanjon Kratovske reke

08:00h – Napuštanje objekta smeštaja sa stvarima i prevoz do Osnovne škole u Kratovu. Početak pešačenja i uspon prema pećini u Bjeličkovici. Pauza za kafu kod pećine. Nastavak pešačenja, nizvodno kanjonom Kratovske reke, prelazak preko mostića, i kroz tunele, stazom bez uspona. Završetak pešačenja kod Ribarskog naselja, na Potpećkom jezeru, veštačkoj akumulaciji na reci Lim.

Vreme pešačenja:oko 4 sata, duzina staze oko 8 km, ukupan uspon oko 170m i isto toliki silazak.

13:00h – Prevoz od Ribarskog naselja do Pribojske banje. Obilazak banje. Po želji, kupanje u termalnom, zatvorenom bazenu, u terminima od 1 sat, po četiri osobe, po ceni od 1000 din. za termin.

16:00h – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 5.500,00 Din. i obuhvata prevoz i organizacione troškove i dva prenočišta u hotelu „Lim“ u Priboju, u manjekrevetnim sobama.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u gradu.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 3.500,00 Din. Možete se prijaviti vodiču akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Trenutno nije moguća prijava na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd zbog letnjeg raspusta Akademije.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE