Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

CINCAR (2006mnv), KANJON VRBASA, SLAPOVI KRUPE, IZVORI SANE (BIH)

10. - 13.10.2019.god. (četvrtak - nedelja)

Sredinom oktobra, kad se jesen zaigra svojim veselim planinskim bojama, idemo u zapadnu Bosnu, na Cincar, još jednu u nizu planina nad kojom se vijore oblaci iznad dve hiljade metara. Planina Cincar, na granici izmedju Kupreškog i Glamočkog polja, čuvena je po tome što kao jedina planina u Bosni na svojim planinskim livadama i pašnjacima, još uvek pruža utočište i gostoprimstvo krdima divljih konja, koji se slobodno kreću po njenim širokim prostranstvima i šumama.
Na ovom putovanju dugom preko hiljadu kilometara, upoznaćemo i Republiku Srpsku, sa lepše strane. Hodaćemo iznad kanjona Vrbasa ali i uživati u buku prekrasnih izvora Krupe na Vrbasu. Pešačićemo po izvorima lepe Sane. Nećemo zaobići ni čuvene ćevape i kaficu u Banjaluci.

PLAN AKCIJE:

10.10.2019. (četvrtak)

23:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod gazele). Noćno putovanje preko Bjeljine i Brčkog, do Banjaluke.

11.10.2019. (petak)

07:00h – Očekivano vreme dolaska u Banjaluku. Jutarnja šetnja gradom, doručak, kafica.

09:00h – Prevoz do sela Ljubačevo. Pešačenje iz zaseoka Ajdari oko 1,5 sat po stazi sa najlepšim vidikovcima na kanjon reke Vrbas. Pauza za okrepljenje, ručak (za oko 5 evra po osobi) ili obilazak etno muzeja Ljubačke doline, sa preko 10.000 eksponata.

13:00h – Polazak prema slapovima Krupe na Vrbasu. Obilazak slapova oko 40 minuta. Nastavak putovanja prema Livnu, do planinarskog doma “Kruzi”, na 1265m.n.v., u podnožju Cincara.

19:00h – Dolazak u planinarski dom. Razmeštaj u višekrevetnim sobama, sa posteljinom i ćebadima. (možete poneti unutrašnje vreće za spavanje).

12.10.2019. (subota) Uspon na Cincar (2006m.n.v.)

07:00h – Početak uspona od planinarskog doma prema vrhu Cincara, preko livada i pašjaka. Ako budemo imali sreće, možemo ugledati divlje konje.
Vreme pešačenja:7-8 sati, uspon oko 750m i isto toliki silazak. Oni koji iz bilo kog razloga ne mogu da se penju na Cincar, mogu uživati u okolini doma na 1265m.n.v. ili na delu staze prema vrhu i u svako doba se vratiti do doma.

15:00h – Očekivano vreme završetka pešačenja. Druženje i uživanje u fantastičnom zalasku sunca ispred doma. Večera iz ranca. Kod domaćina u planinarskom domu u subotu, uz prethodnu prijavu kod vodiča akcije, može se naručiti mediteransko-krajiška čorba sa salatom, po ceni od 2,5 evra, kao dodatak sopstvenoj ishrani iz ranca.

13.10.2019. (nedelja) Izvori Sane, Banjaluka

07:00h – Pakovanje stvari u vozilo i odlazak iz doma. Prevoz do izvora Sane.

09:00h – Pešačenje oko izvora Sane. Fotografisanje i uživanje pored izvora.

12:00h – Nastavak putovanja prema Banjaluci. Ako bude vremena, uz put ćemo napraviti pauzu za kafu kod Planinarskog doma, odnosno Centra za posetioce u mestu Pecka (Opština Mrkonjić Grad).

14:30h – Dolazak u Banjaluku. Pauza za ručak.

15:30h – Povratak u Beograd, preko Brčkog i Bjeljine.

00:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 7.500,00 Din. Cena obuhvata usluge prevoza preko 1000km, sa dva vozača, dva prenoćišta u planinarskom domu i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Banjaluci u odlasku i povratku. Kod domaćina u planinarskom domu u subotu, uz prethodnu prijavu kod vodiča akcije, može se naručiti mediteransko-krajiška čorba sa salatom, po ceni od 2,5 evra, kao dodatak sopstvenoj ishrani iz ranca.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 5800,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Trenutno nije moguća prijava na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd zbog letnjeg raspusta Akademije.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE