Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

KANJONOM TRIBUĆE I KROV AZBUKOVICE (TORNIČKA BOBIJA 1272m)

01.09.2019.god. (nedelja)

OVA AKCIJA JE ZBOG VISOKOG VODOSTAJA TRIBUĆE SA 1.JUNA POMERENA NA 1.SEPTEMBAR 2019.g.

Tajnovita Tribuća, duga tek oko 7 km izvire ispod Torničke Bobije, u regiji Podrinjskih planina i Azbukovice, da bi potom, divljom snagom svoje vode, kao šilo izdubila sebi korito medju stenama, probijajući se izmedju visoravni Boškovac i Gornjokošljanskih brda. Tribuća, najveća pritoka Trešnjice, zaštićena kao deo njenog specijalnog rezervata prirode, sa teško prohodnim kanjonom dugim oko jednog kilometra, izaziva strahopoštovanje mnogih planinara i avanturista, koji joj se primaknu ali se ne osmele da prodju kroz njen kanjon i čuju huk dobro skrivenih vodopada i vodenih kaskada. Zato i dalje ostaje tajnovita.

Retki su imali priveligiju da se dive tom remek delu prirode, prolazeći kroz njen kanjon. Dok se nad njenim liticama šepure beloglavi lepotani – orlovi kao najkrupnije ptice na ovim prostorima, Tribuća budi želju da se upustimo u njene dubine. Oprezno i sigurno, sa dobrom opremom i iskusnim vodičem za kanjone, lagano ćemo otkrivati tajne njenog dobro čuvanog prirodnog blaga i doživeti nesvakidašnje adrenalinsko uzbudjenje, koje se dugo pamti i prepričava. Ko ne želi da se upusti u ovo uzbudjenje, sa drugom grupom može planinariti po lepoj planinarskoj stazi i diviti se okolini sa nekih od najlepših vidikovaca u Srbiji, sa krova Azbukovice – Torničke Bobije.

PLAN AKCIJE:

07:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod Gazele), preko Valjeva i Pecke do Tornika u G.Savkoviću. Usputna pauza po potrebi.

10:30h – Dolazak na Tornik.

I grupa - Prolazak kroz kanjon Tribuće

10:30h – Nakon izlaska II grupe na Torniku, prevoz do škole u Gornjim Košljama. Pešačenje oko 2km.

11:15h – Opremanje neoprenskim odelima, kacigama, pojasevima, karabinerima i drugom potrebnom opremom, kratka obuka od strane iskusnih vodiča za kanjone i silazak u kanjon Tribuće.
Za prolazak kroz kanjon na dužini od 1km, potrebno nam je od 5 do 6 sati. Silazimo niz 6-7 vertikala – vodopada, visine od 5 do 20m, u jednom od najekstremnijih vertikalnih kanjona u Srbiji koga još zovu i “Srpski Nevidio”.

16:00h – Pešačenje nazad do početne tačke, kod škole u Gornjim Košljama. Predah i osveženje kod prodavnice u Gornjim Košljama. Prevoz do Razbojišta i okupljanje obe grupe.
Napomena: ova grupa će se formirati na osnovu procene vodiča o psihofizičkim sposobnostima svakog učesnika grupe.

II grupa - Uspon na krov Azbukovice – Torničku Bobiju (1272m)

10:30h – Pešačenje kružnom stazom od Tornika (560mnv),preko rudnika barita do vrha Tornička Bobija (1272m), koga još zovu krov Azbukovice, sa veličanstvenim pogledima na kanjone Tribuće i Trešnjice kao i na celu Azbukovicu i deo drinske kotline.Na ovoj stazi pucaju pogledi na dolinu Ljubovidje i Zavojšnice, kao i na Medvednik, Tisovik i Jablanik.
Nastavak pešačenja preko najlepših vidikovaca na Bobiji (Lučeva stena, Markovac, Dražin vidikovac, Stojkovac).

15:30h – Dolazak do šumske kuće kod čuvenog čiča Pere, gde ćemo napraviti pauzu za užinu i odmor.
Silazak od šumske kuće preko Opaljene stene (1156m) do Razbojišta.
Vreme pešačenja oko 6-7 sati, dužina trase oko 14km, uz uspon od oko 650m i silazak od oko 400m.
Za one koji iz bilo kojih razloga ne mogu da se penju na Torničku Bobiju, u dogovoru sa vodičem, staza se može značajno skratiti.

17:30h 18:00h – Očekivano vreme okupljanja obe grupe na Razbojištu i povratak za Beograd. Pauza u Valjevu u nekom od restorana.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.700,00 Din. (na bazi 15 do 18 učesnika, u slučaju većeg broja prijavljenih učesnika, smanjiće se cena prevoza).
Za učesnike koji prolaze kroz kanjon Tribuće doplata je 70 €(ova cena obuhvata angažovanje iskusnog vodiča za kanjone, iznajmnjivanje neoprenskih odela, kaciga, pojaseva i druge tehničke opreme, kratka obuka, organizacioni troškovi).
Napomena: prolazak kroz kanjon neće se organizovati za manje od 7 učesnika.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u lokalnim prodavnicama.

OPREMA:

Za prolazak kroz kanjon Tribuće, potrebno je poneti stare patike ili cipele, ostala neophodna oprema se dobija prilikom ulaska u kanjon.
Za ostale učesnike planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1700,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Trenutno nije moguća prijava na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd zbog letnjeg raspusta Akademije.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE