Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

BABA (657mnv) i GAMZIGRAD

16.03.2019.god. (subota)

Malo poznata, ta sredovečna dama neprivlačnog imena, planina Baba nalazi se južno od magistralnog puta Paraćin-Zaječar između sela Lešje, Plana i Donja Mutnica. Na uspon polazimo iz naselja Plana, a spuštamo se u selo Lešje, gde ćemo posetiti prelepi srednjevekovni manastir Pokrova Presvete Bogorodice, obnovljen u ruskom stilu, kao da je uprvo izašao iz ruske bajke.

Put nastavljamo ka gradiću Boljevac, gde ćemo napraviti kratku pauzu za usputni ručak. Sada kada smo se nedavno sreli sa rimskim nekropom, termama, legijom i gradom u Viminacijumu, vreme je da nastavimo putevima rimskih imperatora kroz Srbiju. Nema bolje lokacije za razbuktavanje mašte o minulim vremenima na ovim prostorima od arheološkog lokaliteta Gamzigrad, gde ćemo obići, antičku  carsku palatu“Feliks Romulijana” koja se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.
Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija iz 4. veka, a podni mozaici u ovoj palati se smatraju ravnima najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.
Posle ove arheološke poslastice, u muzeju grada Zaječara, koji je proglašavan za najbolji u Srbiji, srešćemo se sa nekim originalnim mozaicima i drugim arheološkim otkrićima od neprocenjivog značaja a veče ćemo provesti u gradu.

PLAN AKCIJE:

06:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod Gazele) autoputem, pored Paraćina, do mesta Plana, sa usputnom pauzom, po potrebi.

08:30h – Planinarenje iz mesta Plana (sa 357 mnv), preko Male Babe (507mnv), grebenom planine do Velike Babe (657mnv). Spuštamo se strminom u selu Lešje kod srednjovekovnog manastira Pokrova Presvete Bogorodice, u ruskom stilu. Staza vodi kroz šume i livade i nije markirana.

11:30h – Završetak pešačenja u mestu Lešje i obilazak manastira Pokrova Presvete Bogorodice.
Staza je duga 8km, sa ukupnim usponom oko 350m i isto tolikim silaskom.

12:15h – Prevoz do Boljevca i pauza za ručak.

14:00h – Prevoz preko Gamzigradaske banje do Gamzigrada. Obilazak arheološkog lokaliteta “Felix Rumulijana”.

15:45h – Prevoz do Zaječara. Obilazak muzeja u Zaječaru. Veče u gradu.

19:00h – Povratak za Beograd.

23:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.700,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata 300,00 Din. za 30 ili 500,00 Din. za manje od 20 učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.
U cenu akcije nije uračunata ulaznica u Gamzigrad i muzej u Zaječaru (cena ulaznice je 400,00 Din.).

HRANA I VODA:

Iz ranca i u usputnim mestima ( Boljevac, Zaječar).

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1700,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE