Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

TAORSKA VRELA

03.03.2019.god. (nedelja)

U očekivanju da će nam prvih dana, mart pružiti zadovoljstvo da uživamo u vodom bogatim slapovima Taorskih vrela, u masivu Valjevskih planina, idemo da protegnemo noge po Donjem Taoru, tamo gde vrela izbijaju iz stene. Nekada je na njima bilo puno vodenica. Danas sa tek nekoliko i dalje opstaju i privlače pažnju brojnim slapovima i vodopadima, na mestu gde se Vrelski potok uliva u reku Skrapež.
Ovu nedelju ćemo provesti u šetnji po Taorskim vrelima, na kružnoj stazi dugoj oko 15-16km. Uveče ćemo prošetati Valjevskim Tešnjarom, ili provesti veče pored još jedne prirodne atrakcije, reke Gradac.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, ibarskom magistralom, pored Valjeva, prema Kosjeriću do mesta Radanovci. Usputna pauza po potrebi.

10:30h – Dolazak u mesto Radanovci (764m). Priprema i početak pešačenja. Staza u vidu potkovice vodi nas prema severu, seoskim putevima, preko brda, livada i kroz šume dok ne dodjemo do Taorske stene, koja dominira nad selom, sa prelepim pogledima na okolinu. Sa Taorske stene (1018m), silazimo u Donji Taor a zatim dolazimo na Taorska vrela (661m), gde iz pećine izbija voda. Tu ćemo napraviti pauzu za uživanje u slapovima, predah, fotkanje, užinu. U nastavku pešačenja, zatvaramo ovu kružnu stazu dolaskom na početnu tačku.

Vreme pešačenja: oko 7 sati, dužina staze 15-16 km, uspon oko 600m i isto toliki silazak.

17:30h – Završetak pešačenja.

17:45h – Prevoz do Valjeva.

19:15h - 20:30 – Obilazak centra grada – Tešnjara ili uživanje pored reke Gradac. Večernji, nedeljni sat u Valjevu, svako može provesti po sopstvenom izboru.

20:30h – Polazak za Beograd.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1100,00 Din. na bazi 40 i više učesnika(doplata 300,00 Din. za manji broj učesnika).
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Valjevu.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Na ovoj akciji su obavezne planinarske cipele. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
Do popune mesta, sa uplatom od 1100,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE