Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

IZLET NA DIVČIBARE

dana 15.12.2018. godine

Divčibare su visoravan na planini Maljen smeštena na 980 m nadmorske visine, koju su zajedno sa valjevskim planinama Povlenom i Suvoborom sve do 18. veka nazivali Crna Gora. Bara tu nema ali ima dosta izvora i površinskih voda po livadama i pašnjacima, koje se slivaju u potoke i rečice. Ime Divčibare na staroslovenskom je značilo „devojačke bare“, a nastalo je, po narodnom predanju, kao uspomena na mladu čobanicu koja se utopila u nabujaloj vodi rečice Crna Kamenica...

Još 1932. godine Divčibare su proglašene za klimatsko lečilište. Blaga i prijatna klima privukla je goste iz različitih krajeva, a posebno najmlađe. Mališani tu caruju, pa ne čudi što Divčibare zovu i Dečija planina. Zbog dobrog geografskog položaja do njih dopiru vazdušne mase iz Jadrana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu i čine ih jedinstvenom vazdušnom banjom.

 

Polazak:

15. decembra 2018. u 7:00 sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Lajkovac – Mionica – Divčibare.

Cena akcije:

Cena prevoza je 1.100,00 dinara (bazirana na prevozu minibusom) i plaća se kao akontacija odmah prilikom prijavljivanja za akciju.

Plan akcije:

07:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice.

09:30h – Dolazak u centar Divčibara.

10:00h – Polazak na pešačke ture.

10:00h – 16:00h – Vreme predviđeno za pešačenje.

16:00h – Odmor u restoranima na Divčibarama.

17:00h – Povratak za Beograd.

19:30h – Dolazak u Beograd.

Prva grupa – Ide na pešačku turu dužine 11 km sa visinskom razlikom od 140 m. Tura polazi iz centra Divčibara i ide trasom: centar Divčibara – dečije odmaralište „Stevan Filipović“– vrh Golubac (1.096 m.n.v.) – Crni vrh (1.096 m.n.v.) – vrh Velika Pleća (1.037 m.n.v.) – centar Divčibara.

Druga grupa – Grupa koja ne želi da ide na pešačku turu samostalno se organizuje i koristi vreme za šetnju centralnim delom Divčibara.

Povratak:

17:00 časova – istog dana, istom maršrutom kao i u dolasku. Dolazak u Beograd se očekuje u 19:30h. Ukoliko vremenski uslovi to nametnu termin za povratak se može odrediti i ranije.

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Planinarske cipele su obavezne. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

Hrana-Voda:

Hrana i voda iz ranca.

Rok za prijave: 04.12.2018. godine

Vođa akcije:

Stevan Jovičić

br.leg.PSS 105(UIAA), br.tel.060/0236 327

e-mail: stevajov609@gmail.com

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE