Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

TORNIČKOM BOBIJOM (980mnv) I KLISUROM LJUBOVIĐE

1.12.2018.god. (subota)

U očekivanju da nam ova jesen neće olako izmaći i da ćemo je još zateći u zlatnim bojama, ili da će nas već možda obradovati prvim snegom, ovog prvog decembarskog dana, idemo u Azbukovicu, da pešačimo preko jedne od najlepših planina zapadne Srbije, magične Torničke Bobije sa čijih visova se lepe pogledi na dolinu Zavojšnice I Ljubovidje, najduže i vodom najbogatije reke Azbukovice. Sa Bobije ćemo se potom spustiti i proći kroz klisuru Ljubovidje. Na ovoj stazi, otvoriće nam se izvanredni pogledi na Medvednik, Jablanik, Tisovik i druge Valjevske, Podrinjske i Bosanske planine. Nezaobilazna je i pauza kod Šumske kuće čuvenog čiča Pere, gde ćemo moći da uživamo u toploj domaćoj lepinji sa kajmakom i poslužimo se kaficom i toplim čajem.

Proćićemo i preko nedavno obnovljenog Rimskog mosta ili Latinske ćuprije, izgrađene na karavanskom putu od Beograda I Valjeva prema Bosni. Ova reka takodje odvaja Orovičku Planinu i Torničku Bobiju, od Medvednika i Tisovika.

PLAN AKCIJE:

6:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, ibarskom magistralom, preko Valjeva, Osečine i Pecke, do skretanja za Torničku Bobiju u Gornjim Savkovićima. Usputna pauza po potrebi.

10:15h – Dolazak na put za Torničku Bobiju u Gornje Savkoviće. Pripreme za pešačenje i polazak na stazu, preko Opaljene stene do Šumske kuće (1000 m) na Torničkoj Bobiji.

12:00h - 13:00h –Dolazak do Šumske kuće na Torničkoj Bobijina. Pauza za užinu. Posluženje kaficom i čajem. (Po prethodnoj prijavi vodiču, može se obezbediti domaća lepinja sa kajmakom po ceni od 150 din).

Nastavak pešačenja pored Dobre vode, Dražinog vidikovca i Rudnika. Silazak u dolinu Ljubovidje i kretanje njenom klisurom do Proslopa, gde nas čeka prevoz.

16:15h – Završetak pešačenja. Povratak za Beograd, obrnutom maršrutom. Pauza u nekom od usputnih restorana u Valjevu.

21:00h - 21:30h – Dolazak u Beograd, na početnu tačku.

Vreme pešačenja: 6 sati, dužina staze oko 19 km, visinska razlika:oko 300m u usponu, 700m u silasku.

Napomena: Oni koji ne mogu ili ne žele da pešače celom stazom, nakon uspona na Torničku Bobiju, i razgledanja nadaleko poznatih vidikovaca, mogu se vratiti na početnu tačku, gde će ih čekati prevoz. Ova staza je ukupne dužine u oba pravca oko 5km sa usponom oko 200m i isto tolikim silaskom.

CENA:

Cena akcije 1100,00 Din. na bazi 40 i više učesnika(doplata 300,00 Din. za manji broj učesnika). U slučaju otkaza, neophodno je obezbediti zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Valjevu. Prilikom prijavljivanja na akciju kod vodiča, moguće je naručiti domaću lepinju sa kajmakom po ceni od 150 din.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
Do popune mesta, sa akontacijom od 1000,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE