Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ZAGRLI DRVO: JELICE, (875m)

17.11.2018.god. (subota)

Da ne bude zabune, drugu ovovogodišnju akciji u serijalu ZAGRLI DRVO ALI MENE PRVO, izvešćemo na Jelicama iznad kanjona Trešnjice, a ne na Jelici kod Čačka. Jelice su vrh iznad kanjona Trešnjice i sa njega se pruža zavodljiv pogled na dubinu kanjona. Meštani ga još zovu i Jeličke stene. Ispod Jelica gnezde se beloglavi orlovi i susret sa ovim retkim, ogromnim pticama na ovoj akciji je nezaobilazan. Naravno da se nećemo grliti sa njima ali provereno ćemo prigrliti svako svoje stablo. Iako je ovde jesen naročito izdašna u svojim bojama, sklopljenih očiju uživaćemo u mirisu četinara i cvrkutu ptica. Ako zagrlimo neku jelu, biće to ostvarenje naše želje da na ovakvim akcijama grlimo različite vrste drveća.
Uz put ćemo čuti priču o tome zašto grlimo drveće? Na ovoj akciji, niko neće ostati nezagrljen, a najsrećniji će kao nagradu, dobiti majicu sa logom akcije, koja je specijalno izgradjena za ovaj serijal akcija.

PLAN AKCIJE:

6:00h – Jutarnji zagrljaj, na mestu okupljanja, na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta: Beograd – Valjevo – Debelo brdo – Pašina ravan. Usputno stajanje po potrebi.

9:30h – Početak pešačenja sa Pašine ravni (680mnv) preko Matića I Jeftića. Silazak u kanjon i prelazak preko reke Sušice. Uspon do Gornjih Košlji, kroz bajkovite, brdovite predele, na makadamskoj stazi gde je nekada bujao planinski život i sada se lagano obnavlja. Ovaj kraj privlači mnoge svojom lepotom, pa održavaju starinske kuće ili grade nove.
Uz put ćemo napraviti pauzu gde ćemo grliti stabla bukve ali i bora i jele i uživati u lepoti jesenjih pejsaža.

14:00h – Dolazak na vrh Jelice (875mnv),koji se nalazi iznad kanjona Trešnjice, gde je on najdublji. Na vrhu pravimo pauzu za razgledanje kanjona i foto lov na beloglave supove.
Povratak istom stazom na početnu tačku.
Napomena: Povratak delom staze, kroz Matiće, do Pašine ravni, planiran je po sumraku, pa je obavezno poneti sa sobom baterijsku lampu. Oni koji ne mogu da savladaju celu stazu, mogu se u svako vreme istim putem vratiti na početnu tačku i sačekati grupu na Pašinoj ravni.

18:00h – Dolazak na Pašinu ravan. Pauza za večeru u lokalnom restoranu, gde ćemo najaviti naš dolazak.

Vreme pešačenja:9 sati, dužina staze:20km, ukupan uspon 800m i isto toliki silazak.

19:30h – Povratak za Beograd, obrnutom maršrutom.

22:30h - 23:30h – Dolazak u Beograd, na početnu tačku.

CENA:

Cena akcije 1000,00 Din. na bazi 40 i više učesnika, ili 1300,00 Din. na bazi 20 učesnika.

HRANA I VODA:

Iz ranca. Vode ima i u domaćinstvima pored staze.U restoranu na Pašninoj ravni, može se naručiti večera.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1000,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE