Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

DURMITOR (Bobotov kuk, 2523mnv) I KANJON NEVIDIO

31.08.-02.9.2018.god. (petak-nedelja)

Na severu Crne Gore, izmedju opština Žabljak, Šavnik i Plužine izvija se Durmitor, gorostas medju planinama, sa Bobotovim kukom, gotovo najvišim u Crnoj Gori i drugih četrdesetak vrhova preko 2000m!. Lepotom krajolika koju je teško opisati, ispresecan uvalama i kanjonima, sa dvadesetak glečerskih jezera, koja nas odnekuda uvek gledaju kao “gorske oči”, neprestano na svoja pleća mami zaljubljenike u vrleti. Zato smo, nakon par godina ponovo odlučili da se vinemo gori pod oblake i popnemo popularnog Bobota!

Pošto na južnim padinama Durmitora izvire jedna neobična reka, koja se posle poniranja ponovo pojavljuje i sa pritokama stvara reku Komarnicu, ništa prirodnije nego da u ovom vikendu istražimo popularni kanjon ove reke - Nevidio ili Nevidjbog, kako ga zovu meštani. Zabačen i skrajnut u jednoj od najlepših oblasti durmitorskog kraja, u idiličnom mestu Pošćenje, krije svoj prelepi ulaz sa liticama, na mestima širokim tek metar i izaziva pažnju velikih zaljubljenika u kanjone, kao nezaobilazna turistička atrakcija, u neponovlivoj lepoti tesnaca, kaskada i penušavih bukova.
U ovom planinarskom vikendu biće puno adrenalinskog uzbudjenja, a centar naših aktivnosti biće Žabljak, koji na visini od 1456m, ponosno stoji na tronu, kao najviše urbano naselje na Balkanu!

PLAN:

31.8.2018.

14:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele) preko Čačka, Užica, Prijepolja i Pljevlja, do Žabljaka. Usputne pauze po potrebi.

22:00 - 23:00h – Dolazak na Žabljak i prenoćište u auto kampu „Razvršje“u manjekrevetnim sobama sa posteljinom i upotrebom kupatila.

1.9.2018.

Do 7:00h – Doručak i pripreme za polazak na akciju.

7:00h – Prevoz do prevoja Sedlo (1907 mnv).

7:30h – Početak uspona na Durmitor, preko Uvite grede (2199mnv), Zelenog vira (2028mnv) i Velike previje, (2351mnv) do najvišeg vrha Durmitora, Bobotovog kuka (2523mnv). Vreme uspona:5-6 sati.
U zavisnosti od vremenskih prilika i strukture učesnika akcije, povratak će biti istom stazom ili ćemo nastaviti silazak preko Biljegovog dola, Oble glave, Lokvica i Jankovića Mlina, do Žabljaka.

17:30 - 18:30h – Dolazak u objekat smeštaja, zajednička večera i druženje.

Vreme pešačenja: 10-11 sati, dužina staze је oko 20 km, ukupan uspon oko 1100m i isto toliki silazak.
Hrana i voda na usponu: iz ranca.
Za učesnike akcije sa slabijom kondicijom preporučuje se individualni boravak na Žabljaku, obilazak Crnog jezera i šetnja po okolini.

2.9.2018.

Do 8:00h – Ustajanje i doručak.

8:00 - 9:00h – Prevoz do Pošćenja. Kratka obuka za prolazak kroz kanjon Nevidio od strane vodiča za kanjoning, opremanje neopren odelima i opremom i silazak u kanjon.

9:00 - 13:00h – Prolazak kroz kanjon Nevidio, sa 935mnv na 810mnv, u dužini od oko 1,7km, stazom potkovičastog oblika dugom oko 3km.
Za učesnike akcije koji ne žele da prolaze kroz Kanjon Nevidio, planirano je individualno razgledanje i boravak na Žabljaku ili Pošćenju.

13:00 - 14:30h – Pauza za ručak u etno selu „Nevidio“ u Pošćenju. Povratak za Žabljak i okupljanje svih učesnika akcije.

15:30h – Povratak za Beograd istim putem kao u dolasku. Kratka pauza i prelazak preko mosta na Djurdjevića Tari.

Dolazak u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice, oko ponoći.
Za uspon na Bobotov kuk potrebna je dobra planinarska kondicija i standardna planinarska oprema: cipele, štapovi, zaštita od sunca i kiše, čeona lampa, prva pomoć i dr.
Za prolazak kroz kanjon Nevidio, potrebno je poneti stare patike ili cipele, ostala neophodna oprema se dobija prilikom ulaska u kanjon.

Obavezno je poneti ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

CENA:

Obavezni deo - 3.900,00 Din. i 20€ – (prevoz, taksa za ulazak vozila u Nacionalni park Durmitor, dva prenoćišta u višekrevetnim sobama sa posteljinom i upotrebom kupatila, zajednička večera u subotu, organizacioni troškovi).
Neobavezni deo - 65€ - Prolazak kroz kanjon Nevidio - obuhvata angažovanje profesionalnog vodiča za kanjoning, taksu za ulazak u kanjon, iznajmnjivanje opreme i druge organizacione troškove.
Prolazak kroz kanjon je planiran za 8 i više učesnika akcije.
Napomena: Ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih učesnika akcije za prolazak kroz kanjon Nevidio, u nedelju ćemo izvesti uspon na Savin Kuk (2313mnv) od Ski uspinjače na Poljani (1509mnv). U Auto kampu „Razvršje“ može se naručiti doručak po ceni od 3 evra, kao i ručak po cenama od 5 do 7 evra. Hranom se možemo snabdeti i na Žabljaku. U cenu nije uključeno - individualno putno i zdravstveno osiguranje (obezbedjuje ga svaki učesnik akcije lično), ulaznice za Nacionalni park Durmitor - 3€ (plaćaju se na licu mesta).
U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer novac ne može biti vraćen.

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 3900,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br.107, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE