Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

GOLUBAČKA TVRĐAVA - BRNJICA - 23. juna 2018. godine


Golubački grad ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap na desnoj obali Dunava,4 km nizvodno od Golupca. Smešten je na visokim liticama,na mestu na kom se reka sužava,na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

CENA:

Cena akcijePrevoz: 1.000 din. na bazi 40 učesnika,1.300 na bazi 20 učesnika.

DUŽINA STAZE:

15 km, ukupan uspon: oko 450 m i isto toliko silazak. Kružna staza.

PLAN:

Polazak:

07.00 časova – Okupljanje na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta putovanja: Beograd-Golubac-Golubačka tvrđava. Usputno stajanje po potrebi.

Plan:

09:30 – Dolazak na parking Golubačke tvrđave.Obilazak tvrđave i polazak na pešačku stazu do vidikovca na kome je relej. Nastavljamo ka selu Brnjica.Staza je sa blagim usponom i ne preterano teška. Prolazimo pored izvora i dolazimo do vidikovca Sokolovica sa kojeg se pruža divan pogled na Brnjičku reku i deo kanjona. Duža pauza.Nakon pauze nastavljamo ka Jelenskoj steni. Odatle silazimo do Brnjičke reke i dalje do sela Brnjica,gde nas čeka autobus. Na kraju staze je i restoran na obali Dunava u kome po želji može da se popije piće i nešto pojede. Staza nije teška,ali predlažem da se ponesu kamašne za deo gde ne postoji staza i idemo kroz travu. Za učesnike akcije koji nisu fizički spremni predlažem samo prvi deo uspona do releja i povratak istom stazom do Visitorskog centra pored Golubačke tvrđave,gde bi ih čekao autobus i prevezao do restorana koji je na kraju naše staze. Tokom uspona staza obiluje vidicima sa pogledom na Dunav i Golubačku tvrđavu. Izlaskom na greben Postaje pravo uživanje za šetnju,dugačak i ravan greben pruža lepe poglede na kanjon Brnjice i uživanje u prelepoj šumi

Povratak:

21.30 čas – Dolazak u Beograd.

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Planinarske cipele su obavezne. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr. )

HRANA-VODA: Iz ranca.

VOĐA AKCIJE:

Rada Jočić, vodič MB 458

tel. 060/311 77 44

e-mail: brajkovicjocic@gmail.com

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE