Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

BOSONOGO HODANJE – MAGLEŠ

(Pali, 1036mnv)

dana 21. jula 2018. godine

Moto ove akcije je: BOSA NOGA ISPRED COKULE!

Posle Azbukovice, gde smo prošle godine izveli prvu akciju iz serije akcija BOSONOGO HODANJE, ove godine idemo u Valjevske planine, na Magleš!

Ako se vratimo sećanjima u detinjstvo, teško da ćemo naći nešto što će nas više ispuniti milinom od sećanja na bezbrižno, bosonogo trčkaranje po proplancima, livadama,puteljcima i toplim baricama posle kiše. Godinama, naša stopala nisu doživela taj jedinstveni osećaj slobode i prostora.

Zato je vreme da skinemo cokule i hodamo bosi. Koliko ko može! 5, 10, 50 ili 1000 koraka! Dok se ne naviknemo na taj jedinstven užitak kad bosa noga mili po goloj zemlji i travi. Da se bez obuće sjedinimo sa tlom i pustimo da nam nasušna energija zemlje kroz gole tabane struji celim telom. Tek da bar na kratko vratimo te osećaje iz detinjstva, ili ako tako nešto još nismo doživeli, da po prvi put osetimo blago milovanje zelene travice po stopalima i sačuvamo negde u sebi blagodat tog prirodnog stapanja čoveka i tla.

Na našim stopalima postoje tačke povezane sa svim vitalnim organima u telu. Stimulacijom tih tačaka masiraćemo unutarnje organe i tako poboljšati protok vitalne energije kroz njih.Tako ćemo biti zdraviji, veseliji i vitalniji.

Na ovoj akciji planinarićemo Valjevskim planinama – Maglešom. Ovog planinarskog dana, tražićemo podesne proplanke, livade, vidikovce i stazice na kojima ćemo se izuti, hodati bosi, osluškivati prirodu, udisati miris livada i sena, čavrljati i zaboraviti na sat.

* * *

CENA:

Cena akcije: 1000 din, na bazi 40 učesnika, odnosno 1100 din, na bazi 20 učesnika:.

PLAN AKCIJE:

Krenućemo u 06:30 sati, iz Beograda, sa ugla Drinske i Sarajevske ulice (Parkić kod Gazele).
Usputna pauza u Valjevu. Nastavak puta do mesta Lastra. U vožnji do odredišta ćemo se upoznati sa zanimljivim sadržajima u potrazi za odgovorom na pitanje ZAŠTO BOSONOGO HODANJE?

Oko 09:30 sati, započećemo pešačenje od železničke stanice u mestu Lastra (400mnv) , pored reke Zabava, preko naselja Kušakovići, do najvišeg vrha Magleša, Pali-1036mnv. Spustićemo se kružnom stazom ispod Kraljevog Brda, pored crkve u Gornjim Leskovicama, do početne tačke, na stazi dugoj 15km, uz 650m uspona i isto toliko silaska.

Na ovoj akciji zaboravićemo na kilometre. Koristićemo svaku priliku da se izujemo i hodamo ili samo sedimo bosi. Svako prema svojim mogućnostima i željama. Bosa noga će imati prednost pred cokulom. Bosonogi će imati priliku da budu na čelu kolone. U danu pred nama lagano i sigurno ćemo se kretati. Častićemo se pogledima sa vidikovaca i sići na početnu tačku oko 18:00 sati.

Namena ove akcije je da usporimo korak i u vrelini leta, bez žurbe bosi uživamo u prelepoj prirodi.

U povratku za Beograd, napravićemo pauzu za večeru u restoranu “Lovac” u Valjevu.

U Beograd bi trebalo da se vratimo pre 22 sata.

HRANA-VODA:

Iz ranca.

OPREMA:

ROK ZA PRIJAVE:

Rok za prijavljivanje sa uplatom iznosa od 1000 din., do popune mesta, na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br.107, Beograd. Od 06. Do 30 maja, prijave kod Rade Jočić na tel. 065 311 77 44

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije, dužan je da poštuje Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE

U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466