Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

ROMANIJA I BOSANSKE PIRAMIDE - VISOKO
- od 25. do 27. maja 2018. godine


Romanija je planina i regija u istočnom delu Republike Srpske. Planina Romanija se prostire jugozapadno od Sokolca i severoistočno od Pala. Najviša tačka je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom od 1.652mnv. Na južnoj strani, iznad Pala, nalazi se čuvena Novakova pećina, čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka. Na zapadnoj strani, iznad Mokrog, su poznate Crvene stene.

Bosanska dolina piramida je najveći svetski kompleks piramidalnih gradjevina. Sastoji se od bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više 220m, znatno viša od Keopsove piramide, Piramide Meseca, Piramide Zmaja, Hram Zemlje i Piramide Ljubavi. Ispod piramida se nalazi podzemna mreža tunela i prostorija. Jednakostranične trouglaste piramide su pravilno orjentisane prema stranama sveta slično egipatskim, kineskim ili peruanskim piramidama.

Ulaz u podzemni tunel"Ravne"je 2, 5km udaljen od piramide Sunca. Radiokarbonskom analizom stalaktita i stalagmita potvrdjena je minimalna starost tunela veća od 5000 godina. Energija koja zrači u tunelima , velika koncentracija negativnih jona ima isceliteljsko dejstvo.

CENA:

Cena akcije Prevoz: 2.400 din. i 20€ na bazi preko 40 učesnika, i obuhvata prevoz, dva noćenja u domu, doručak u subotu i nedelju, kasni ručak u subotu i ulaznica za Vrelo Bosne. U cenu ne ulazi ulaznica za piramide.

DUŽINA STAZE:

15 km, ukupan uspon: oko 600 m i isto toliko silazak. Kružna staza.

PLAN:

Polazak:
25.05.

17.00 časova – Okupljanje na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Loznica - Pale. Usputno stajanje po potrebi. Dolazak u planinarski dom Stajina u kasnim večernjim satima. Noćenje.

 

26.05.

Opis akcije:

08.00 časova – polazak iz planinarskog doma Stajina (1.050mnv) na pešačku stazu prema Velikoj steni (1.611mnv) i izlazimo na vrh Lupoglav (1.653mnv). Dužina staze 15 km. Visinska razlika 600m. Vreme izvodjenja akcije oko 7h. Povratak u dom. Noćenje.

 

27.05.

07.00 časova – Polazak za Visoko. Obilazak piramide Sunca i tunela Ravne u trajanju 5-6h i povratak u Sarajevo. Prvo obilazimo Vrelo Bosne, a zatim grad Sarajevo i čuvenu Baščaršiju.

Povratak:

22.00 - 23.00 časa – Dolazak u Beograd.

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Planinarske cipele su obavezne. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr. )

HRANA-VODA:
Iz ranca. Obezbedjen doručak i ručak u subotu i doručak u nedelju.

ROK ZA PRIJAVU:
sa uplatom od 2.400 din. i 20€ je do popune, odnosno do polaska, na sastancima Kluba, utorkom, u 18 časova, Bulevar Despota Stefana br. 107, Beograd.

VOĐA AKCIJE:

Rada Jočić, vodič broj licence PSS 458 (UIAA)

tel. 060/311 77 44

e-mail: brajkovicjocic@gmail.com

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE