Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

MAGLIĆ
i
RAFTING TAROM I DRINOM

MAGLIĆ (2388mnv CG) i MAGLIĆ (Veliki Vitao 2386mnv BIH)

(Crna Gora i BiH)

od 1. do 3. JUNA 2018. godine

(petak - nedelja)

Opčinjeni lepotom planina, vremenom postajemo zavisni od povećanog adrenalina koji u nama stvara pešačenje. Zato stalno pomeramo granice svoje izdržljivosti i uživanja u novim planinskim predelima, sa novim izazovima. Ovoga puta, spojićemo uživanje u planinarenju prelepim Maglićem u Crnoj Gori, ali I Maglićem, najvišim vrhom BiH, u čijem podnožju drema sigurno jedno od najlepših jezera bivše zemlje – Trnovačko jezero. Granice adrenalinskog uzbudjenja, pomeramo vožnjom džipovima i neponovljivim raftingom, niz kanjone reka Tare i Drine.

Kanjon Tare se nalazi u okviru Nacionalnog parka Durmitor, uvršten u Svetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a.

Reka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Duga preko 140km, protiče Crnom Gorom, ali i Bosnom. Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom.


Zbog bistrine svoje vode, Taru još zovu i “suzom Evrope” a njenu vodu možemo piti duž celog toka. Kanjon ove reke dubok je čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Pod zaštitom je UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti.

Reka Drina se svrstava u najčistije vodotokove u Evropi. Smeštena u divljim planinskim masivima, gudurama i kanjonima, zbog visoke koncentracije krečnjaka, poznata je po svojoj zelenoj boji. Smatra se jednom od najlepših reka Balkana, jer u svom gornjem toku stvara brojne meandre, dok protiče kroz tesnace i doline.
Na raftingu Tarom i Drinom, proćićemo oko 25 km najatraktivnijih delova Tare (19 km) i Drine (6 km).


CENA:

Cena akcije: prevoz3.500 dinara na bazi 20 učesnika, (doplata do 400 din. za manji broj učesnika), + 65 eura (prenoćište, 3 obroka, rafting Tarom i Drinom, iznajmljivanje opreme, boravišne takse, takse za rafting, takse za ulazak u nacionalne parkove Tara i Sutjeska, zdravstveno osiguranje i drugi organizacioni troškovi).

Plaćanje: uz prijavu, akontacija: 3000 din + 30 eura.

Broj učesnika akcije ograničen je na 20.

PLAN AKCIJE:

Polazak:

1. jun 2018. godine. (PETAK)

22:00 – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele). Noćno putovanje Ibarskom magistralom, preko Užica, Višegrada, Foče i Tjentišta do Prijevora..

2. jun 2018. godine. (SUBOTA)

07:00 - 08:00 – Dolazak na Dragoš sedlo (1275mnv), na vidikovac sa koga se pruža veličanstven pogled na prašumu Perućica i 70m visok vodopad Skakavac. Nastavak putovanja do Dernečišta (1644mnv) odakle se prva grupa odvaja i vrši uspon na Maglić u BiH (2386mnv) i Maglić u CG (2388mnv), Poštarevim putem a zatim silazi na Trnovačko jezero (1519mnv). Na jezeru pravi pauzu, a zatim pešači do Prijevora (1658mnv)., gde završava celodnevno pešačenje.
Prva grupa će pešačiti ukupno 18km i savladati ukupan uspon oko 1200m i isto toliki silazak.
Druga grupa se sa Dernečišta vraća prevozom do Prijevora, odakle preko Suhe jezerine dolazi do Trnovačkog jezera, gde pravi dužu pauzu a zatim se istom stazom vraća na Prijevor. Ova grupa će pešačiti ukupno 10 km i savladati ukupan uspon oko 300m i isto toliki silazak.

Oni koji ne žele da pešače, mogu provesti dan na Prijevoru i uživati u izuzetnoj lepoti okoline.
19:00 sati - Okupljanje obe grupe na Prijevoru i prevoz preko Foče do Bastaša i Rafting kluba “Drina – Tara”. Smeštaj u bungalovima. Večera pored Drine i nezaboravno druženje uz muziku uživo.

3. jun 2018. godine. (NEDELJA)

07:00 - 09:00 – Ustajanje i doručak. Zaduživanje opreme za rafting. Obuka od strane skipera i druge pripreme za rafting.

09:00 – Prevoz džipovima do Brštanovice. Rafting 19km, na najuzbudljivijim delovima Tare, sa puno brzaka i bukova, do Šćepan Polja, gde se Tara i Piva sjedinjuju u Drinu. Kupanje iz čamca. Nastavak raftinga još 6km. Drinom, niz njene brzake i bukove, do Rafting kluba „Drina-Tara“ u Bastašima.

14:00 - 15:00 –Tuširanje, ručak i napuštanje Rafting kluba. Prevoz preko Foče i Goražda do Višegrada.

17:30 - 18:30 –Pauza u Višegradu. Razgledanje mosta iz Andrićevog romana „Na Drini ćuprija“ i obilazak grada. Nastavak putovanja preko Užica i Čačka, ibarskom magistralom, do Beograda.

22:30 - 23:00 –Dolazak u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice.


HRANA-VODA:

Subota, iz ranca, (večera u rafting centru). Nedelja, u Rafting centru.

ROK ZA PRIJAVE:

Do popune mesta (svega 20), na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br.107, Beograd.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele)

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije, dužan je da poštuje Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE

U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466