Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

RUMIJA, LOVĆEN, SKADARSKO JEZERO, SKADAR

(Crna Gora i Albanija)

od 27. APRILA do 3. MAJA 2018. godine

(petak - četvrtak)

Posle zanimljivih iskustava za prvomajske praznike u Crnoj Gori i Albaniji, ranijih godina, ove godine kombinujemo najlepše od viđenog. Nakon što se, posle noćne vožnje, probudimo na crnogorskoj Nijagari – slapovima Cjevne i nastavimo putovanje obilaskom jednog od najstarijih evropskih gradova - Skadra u Albaniji, čuvene tvrđave sa koje se pruža veličanstven pogled na ušće Drima u Bojanu i na koju uspomenu čuva epska pesma “Zidanje Skadra na Bojani”, nastavićemo vožnju kroz Albaniju u zaleđe Skadra, da se ugostimo na tradicionalnom ručku u jednom neobično prijatnom restoranu, o kojem će se posle pričati. Na ovom izletu očekuje nas uspon na Rumiju od Starog Bara i Lovćen od Budve, Stari Bar, Šušanj, Budva, prestonica Crne Gore – Cetinje, sa svojim znamenitostima, romantična ribarska mesta, Rijeka Crnojevića, sa prvom štamparijom u Crnoj Gori i večernjim druženjem u ribarskom restoranu kraj jezera, Karuč, Dodoši, vožnja čamcem kroz lokvanje, uživanje u priganjicama, crnogorskoj lozi, skadarskom šaranu na obali, u dubini Skadarskog jezera… Krenimo redom.

Broj učesnika ove akcije ograničen je na 28.

PLAN AKCIJE:

Polazak:

27. april 2018. godine. (PETAK)

23:00 – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Putovanje, ibarskom magistralom, preko Bjelog polja i Kolašina do Podgorice. Nastavak putovanja prema Slapovima Cjevne. Usputne pauze, po potrebi.

28. april 2018. godine. (SUBOTA)

08:00 - 09:00 – Buđenje na slapovima Cjevne. Pauza za kafu, čaj, doručak, fotkanje...
10:30 časova - Nastavak putovanja u Albaniju preko graničnog prelaza Božaj (Hani i Hot).
13:00-15:00 – Obilazak i razgledanje Skadra, jednog od najstarijih gradova u Evropi.
Prevoz do tvrđave.
16:00-17:20 - Razgledanje tvrđave, stare preko 2000 godina, opevane u epskoj pesmi „Zidanje Skadra na Bojani“ (sada se zove tvrđava „Rozafa“ („verna ljuba“). Uživanje u fantastičnom panoramskom pogledu na Skadar, Skadarsko jezero i ušće Drima u Bojanu.
17:20-17:50 - Prevoz u zaleđe Skadra.
18:00-20:00 - Razgledanje jednog od najutentičnijih mesta agroturizma i originalni ručak „tradicionale“ u jednom od najboljih restorana u regiji Skadra u Albaniji.
20:00-22:00 - Napuštanje Albanije preko graničnog prelaza Murićani (Sukobin) i prevoz do Šušnja. Razmeštaj u manjekrevetnim sobama u Šušnju.

29. april 2018. godine. (NEDELJA)

I GRUPA

07:00 – Prevoz do Starog Bara. Obilazak Starog grada (ulaznice se plaćaju na licu mesta). Pešačenje od Starog Bara (165mnv) do manastira Svetog Sergeja Radonješkog Čudotvorca u Dobrom dolu (978mnv), na stazi dugoj 20km, sa ukupnim usponom od oko 1000m i isto tolikim silaskom.


II GRUPA

07:00 – Prevoz do Starog Bara sa 1 grupom. Uspon od Starog Bara(165mnv) preko Velembusa, Baltine (668mnv), i Dobrog dola (1040mnv) do vrha Rumije (1594mnv). Pogled sa vrha na Jadransko more i Skadarsko jezero od koga zastaje dah. (Sa Rumije se vidi Ada Bojana, Prokletije, Skadarsko jezero - od okoline Skadra do Vranjine, Kučke planine, Komovi, Durmitor, Orjen, Lovćen, Vrsuta). Silazak pored manastira Svetog Sergeja Radonješkog Čudotvorca u Dobrom dolu, do Starog Bara. Vreme pešačenja: 10 sati, dužina staze: 20km, visinska razlika: oko 1400m u usponu i isto toliko u silasku.

Slobodne večernje aktivnosti u Šušnju i Starom Baru.

30. april 2018. godine. (PONEDELJAK)

07:00 – Napuštanje objekta smeštaja i prevoz Jadranskom magistralom, preko Budve do Cetinja.
08:30 - 16:30 - Boravak na Cetinju.


Obilazak Cetinjskog manastira u kome se nalaze mošti Sv. Petra Cetinjskog, deo mošti Sv. Jovana Krstitelja i kruna Stefana Dečanskog. Poseta Dvoru Kralja Nikole, Njegoševoj biljardi i Vladinom domu (Narodni muzej Crne Gore) i uspon manje od 1km, na Orlov Krš, sa panoramskim pogledom na Cetinje.

16:30 – Prevoz do Rijeke Crnojevića i smeštaj u manjekrevetnim sobama. Zajednička večera u restoranu na obali Skadarskog jezera.


1. maj 2018. godine. (UTORAK)

I GRUPA

05:00 – 10:00 – Prevoz iz Rijeke Crnojevića i boravak u Budvi.


Izlazak sunca na plaži, razgledanje Starog Grada, kupanje, kafica..

10:00 – 13:00 – Povratak prevozom do Ivanovih Korita. Kružna tura oko Ivanovih Korita, sa panoramskim pogledom na Tivat. Vreme pešačenja 2,5 sata, dužina staze 6km, visinska razlika oko 200m u usponu i isto toliko u spustu. Predah na Ivanovim Koritima.

U popodnevnim satima, po dolasku 2. grupe na Ivanova Korita, grupe se spajaju i vrši se zajednički uspon na Lovćen. (Od Ivanovih korita do Lovćena, pešači se oko 2km, uz 400m uspona).

II GRUPA

05:00 – Prevoz iz Rijeke Crnojevića do Budve (0 mnv). Početak uspona na Lovćen, pored manastira Stanjevići iz 14.veka, u Poborima, sa pauzom za razgledanje manastira i odmor.

Nastavak uspona preko Majstora i Ivanovih Korita, do Lovćena (Jezerski vrh (1657mnv). Vreme uspona:10-12 sati, dužina staze, 20km, sa usponom od oko 1700m.

Prevoz obe grupe do Rijeke Crnojevića. Smeštaj. Postoji mogućnost naručivanja večere u lokalnom restoranu.

2. maj 2018. godine. (SREDA)

08:00 – 09:30 – Razgledanje i obilazak Rijeke Crnojevića, jednog od najstarijih mesta iz doba Ivana Crnojevića, u romantičnom delu Skadarskog jezera, sa obilaskom crkvice Svetog Nikole i pauzom za kaficu. Napuštanje objekta smeštaja.


09:30 – 14:00 – Prevoz i pešačenje par kilometara, do malih ribarskih mesta Karuč i Dodoši, sa prelepim panoramskim pogledima na zalive jezera.

14:00 –Dolazak u Dodoše


Dvosatna vožnja čamcem po severnom delu Skadarskog jezera - Gornje Malo Blato. Posluženje priganjicama, medom i crnogorskom lozovačom. Obilazak manastira Kosmač iz 14.veka, sa crkvom Sv.Dimitrija, na ostrvcetu, na kome boravi samo jedan monah. Prolazak pored izvorišta "Bolje sestre", odakle se vodom snabdeva Crnogorsko primorje.

Završetak vožnje čamcem, pred kućom na obali jezera. Zajednički ručak (skadarski krap) i kupanje na jezeru.


Povratak:

19:00 – Povratak za Beograd, preko Podgorice, Bjelog Polja, Prijepolja, Užica i Čačka.

3. maj 2018. godine. (ČETVRTAK)

04:00 – 05:00 – Dolazak u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele za one koji se penju na Rumiju i Lovćen). Poneti opremu za kupanje. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA-VODA:

Iz ranca, osim tri planirana ručka. Hranu je moguće naručiti i za vreme boravka u Rjeci Crnojevića, u lokalnom restoranu.

ROK ZA PRIJAVE:

Do popune mesta (svega 28), na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br.107, Beograd.

CENA:

Cena akcije: prevoz - 6.600 dinara (putuje se sa dva vozača) + ostali troškovi: 80 evra, (smeštaj - 2 prenoćišta u Šušnju (manjekrevetne sobe), 2 prenoćišta u Rjeci Crnojevića (manjekrevetne sobe), ručak u nacionalnom restoranu u zaleđu Skadra (28.4.), ručak u Rjeci Crnojevića (30.4.), ručak na obali Skadarskog jezera (2.5.) vožnja čamcem sa posluženjem (2.5.), ulaznice na tvrđavu „Rozafa“ u Skadru i nacionalne parkove Lovćen i Skadarko jezero).

Plaćanje: uz prijavu, akontacija 6.600 din + 40 evra

U cenu akcije nije uračunato: zdravstveno osiguranje, (individualno ga obezbeđuje svaki učesnik), ulaznice za muzeje na Cetinju i ulaznica za Stari Grad u Baru.

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije, dužan je da poštuje Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE

U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanaad@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466