Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

OHRID-GALIČICA

od 27. aprila do 2. maja 2018. godine

CENA:

6.000,00 din. i 60 € obuhvata: prevoz, 4 noćenja u centru Ohrida, ulaznice za Stobi, Herakleju, vožnju čamcima i gondolom.

 

VOĐA AKCIJE:

Rada Jočić, MB 458 UIAA

tel. 060/3117-744

e-mail: brajkovicjocic@gmail.com


POMOĆNIK:

Miodrag Radosavljević

tel. 063/ 231-601

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

 

 

PLAN:

Polazak:

27.04.2018. godine
21:00 h
– Okupljanje na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Skoplje – Stobi – Prilep – Bitolj - Ohrid.

Opis akcije:

28.04.2018. godine
U ranim jutarnjim satima stižemo u Stobi. Stobi je jedan od najpoznatijih antičkih arheoloških lokaliteta u Makedoniji iz II veka p.n. ere sa predivnim mozaicima. Drevni grad Stobi nalazi se u centralnoj Makedoniji u plodnoj tikveškoj dolini, 15 km od Kavadaraca, oko 80 km od Skoplja, na ušću Crne reke (Erigon) u Vardar, na glavnom putu koji od Dunava vodi do Egejskog mora. Nakon obilaska Stobija odlazimo u Prilep.
Prilep je poznat i kao grad legendarnog Marka Kraljevića, jer se nalazi ispod ostataka utvrđenog grada zvanog Markovi kuli, zbog blizine tvrđave koja je pripadala čuvenom Marku Kraljeviću, sinu srpskog kralja Vukašina. Obilazak crkve Svetog Dimitrija, crkve Svetog Nikole i crkve Svetog Arhanđela. Nastavak puta prema Bitolju.
Obilazak Herakleje, antičkog grada koji je osnovao makedonski kralj Filip Makedonski i srpsko vojno groblje ratnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata 1912-1918. god. Šetnja i odmor u Bitolju, drugog grada po veličini u Republici Makedoniji. Nastavak puta za Ohrid. Noćenje.


29.04.2018. godine
09:00 sati
– polazak za Sveti Naum. Manastir Sveti Naum kod Ohrida je jedan od najznačajnijih u Makedoniji. Manastir je osnovao sam Sveti Naum, sagrađen je 905-te godine u koji je oko 910. god i sahranjen.
Vožnja jezerom na izvoru Crnog Drima. Ove vode dolaze iz Prespanskog jezera preko podzemnih kanala u podnožju planine Galičice. Sastoje se od 30 podvodnih i 15 priobalnih izvora. Na izvorima je malo jezero s površinom od 30 ha.
Iz Svetog Nauma odlazimo u Vevčane. Obilazak izvora i Spomen sobe Mihajla Pupina. Obilazak Struge. Povratak u Ohrid. Noćenje.


30.04.2018. godine
07:00 sati
– Galičica-planinarska akcija. Autobusom dolazimo do prevoja (1630 mnv), odakle se vide Ohridsko i Prespansko jezero. Uspon na vrh Magaro (2254 mnv).
Galičica je planina i nacionalni park. Jedan njen deo pripada Republici Albaniji. Na makedonskom delu planine se nalazi istoimeni nacionalni park koji se prostire između dva najveća makedonska jezera: Ohridskog i Prespanskog. Videćemo oba jezera. Visinska razlika 630 m, predviđeno vreme pešačenja oko 5 h dužina ture 10 km.
Posle podne obilazak Biljaninih izvora. Noćenje.


01.05.2018. godine
09:00 sati
– obilazak i upoznavanje sa Ohridom, gradom bogate i duge istorije, još od 217. god.
Videćemo Svetu Sofiju iz XI veka, crkvu Svetog Jovana Kanea iz XIII-XIV veka, zaštitni simbol Ohrida, Samuilovu tvrđavu (479), crkvu Svete Bogorodice Perivlepte (1295) i mnogo drugih znamenitosti koje Ohrid ima. Slobodno popodne. Noćenje.


02.05.2018. godine
07:00 sati
– polazak iz Ohrida. Dolazak u kanjon Matka.
Matka je zbog svoje lepote popularna turistička destinacija. Kanjon je jedan od najpopularnijih avanturističkih destinacija sa strmim liticama visine 1.000 m. u čijoj blizini se nalazi nekoliko živopisnih srednjovekovnih manastira i pećina. Jedan od manastira je manastir Svetog Andreja, koji je podigao Andreja, rođeni brat Marka Kraljevića.
Gondolom izlazimo na Vodno, odakle uživamo u pogledu na Skoplje, a nakon toga obilazimo Skoplje, prelazimo Starim (Dušanovim) mostom, preko Vardara i odlazimo u stari deo Skoplja. Tu možemo da uživamo u čuvenim ćevapima.

Povratak:

02.05.2018. godine (sreda) 16:00 h – Povratak u Beograd.

Oko 22:00 h – Dolazak u Beograd.

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Planinarske cipele su obavezne. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)
U Republiku Makedoniju može se ući s ličnom kartom (nova).

HRANA-VODA:

U sopstvenoj režiji.

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE