Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

GLEDIĆKE PLANINE - OD KALENIĆA DO LJUBOSTINJE

dana 10.03.2018. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

Gledićke planine, zelena, biserna pluća Šumadije, na ovoj akciji ispričaće nam priču o dva duhovna dragulja srpske istorije, manastirske arhitekture i freskopisanja, o manastirima Kalenić i Ljubostinja iz 15.veka.

Pešačeći od manastira Kalenić, najznačajnije građevine moravskog stila, u kome su počivale mošti Stefana Prvovenčanog, preko Gledićkih planina na stazi dugoj 17 km do manastira Ljubostinja, na ovom malom hodočašću, imaćemo prilike da sredimo slike u očima od snažne lepote ornamentike ovog manastira, među kojima se izdvaja figura Bogorodice sa Isusom u naručju.

Na kraju naše staze čeka nas uzbudljiv manastir Ljubostinja, zadužbina kneginje Milice, u kome se ona zamonašila sa brojnim udovicama sprske vlastele, izginule u bojevima na Marici i Kosovu polju, gde je čuvana kruna kneza Lazara i u kome je kneginja Milica i sahranjena. Spomen na ovu epopeju čuvaju neobično lepe freske kneza Lazara i kneginje Milice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENA:

Cena akcije: 1.500 din, na bazi 40 učesnika. Doplata je do 300 din. za manje od 30 učesnika.

PLAN AKCIJE:

Polazak:

10.03.2018. godine.
7:00 časova – Polazak iz Beograda, sa ugla ulica Sarajevske i Drinske (parkić kod Gazele), autoputem, preko Kragujevca. Usputne pauze, po potrebi.

Opis akcije:

10:15 časova - Dolazak u manastir Kalenić. Upoznavanje sa istorijom manastira. Polazak na stazu. Staza vodi pored manastira, preko zaseoka sela Šljivica i vrha Smrdana (852mnv) a zatim grebenom do sela Rajinac. Nakon strmog spusta, očekuje nas oko 2km pešačenja po asfaltu do manastira Ljubostinja.

17:00-18:00 časova – Dolazak u manastir Ljubostinja u mestu Prnjavor i završetak pešačenja. Upoznavanje sa istorijatom manastira.

Vode ima kod manastira Kalenić, u selu Rajinac i u manastiru Ljubostinja. Hrana iz ranca.

Vreme pešačenja: 6-7 sati, dužina staze: oko 17km, ukupan uspon oko 700m i silazak oko 900m.

Povratak:

18:15 časova – Polazak za Beograd. Zadržavanje u Trsteniku oko 1 sat.

22:00 – 22:30 časova – Dolazak u Beograd, na početnu tačku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. (Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA-VODA:

Vode ima kod manastira Kalenić, u selu Rajinac i u manastiru Ljubostinja. Hrana iz ranca.

ROK ZA PRIJAVE:

Rok za prijavljivanje sa uplatom iznosa od 1000 din., do popune mesta, na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br.107, Beograd.

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije, dužan je da poštuje Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE

U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Adamović, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanaad@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466