Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

STUDENA PLANINA (Kavgalija 1355 mnv), TROGLAV (Kom, 1178 mnv) I TVRDJAVA MAGLIČ

dana 02-04.03.2018. godine

U očekivanju da prvi planinski cvetovi pomole svoje glavice ispod snega, ovaj vikend pešačićemo iznad Ibra i kraljevske doline jorgovana, po planinama Studena i Troglav, popeti njihove vrhove Kavgalija i Kom i diviti se graditeljskim veštinama srednjevekovnog utvrđenja Maglič. Smestićemo se u prelepom etno smeštaju izmedju Bogutovačke banje i banje Lopatnica i uz druženje i pesmu, radovati se prilici da pešačeći po ovim divnim krajolicima osetimo milinu življenja i slavimo svoju sklonost ka divljenju prirodnim lepotama.

Broj učesnika akcije ograničen je na 30.

CENA:

3.600 din, na bazi 30 učesnika, odnosno 3.900 din, na bazi 20 učesnika.

Cena obuhvata troškove prevoza, dva prenoćišta u manjekrevetnim sobama, jednu večeru, jedan doručak i organizacione troškove

 

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Adamović, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanaad@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

 

PLAN:

Polazak:

02.03.2018. g. (petak)
18:00 sati – Polazak iz Beograda, sa ugla ulica Sarajevske i Drinske (parkić kod Gazele), Ibarskom magistralom, preko Čačka i Kraljeva, do banje Lopatnice. Usputne pauze, po potrebi.
22:00 – 22:30 sati – Dolazak u etno selo u dolini reke Lopatnice između Bogutovačke banje i banje Lopatnica. Piće dobrodošlice. Razmeštaj po manjekrevetnim sobama, sa upotrebom kupatila.

Opis akcije:

03.03.2018. g. (subota)
07:00 sati - Napuštanje objekta smeštaja i prevoz svih učesnika do restorana „Jerinin grad“ pod Magličem. Pauza za kafu i doručak.

I grupa vrši uspon na Maglič (155 mnv), srednjovekovnu tvrdjavu iznad Ibra od restorana „Jerinin grad“, a zatim se prevozi do Polumira (290 mnv) odakle počinje pešačenje na Studenu planinu.

13:00 sati – Izlazak preko Maretove česme, na najviši vrh Studene planine (Kavgalija 1355 mnv).

18:00 sati – Povratak kružnom stazom na početnu tačku u Polumir i prevoz do etno sela u banji Lopatnica. Vreme pešačenja: 10 sati, dužina staze 18-20 km, uspon 1200 m i isto toliki silazak.

II grupa nakon pauze za doručak i kafu u restoranu „Jerinin grad“ lagano vrši uspon na srednjevekovnu trdjavu Maglič, na stazi dugoj 2 km , a po silasku na početnu tačku, nastavlja pešačenje dolinom Ibra još 9 km do etno smeštaja u dolini Lopatnice.

19:30 sati – Zajednička večera svih učesnika akcije sa roštiljem u etno selu, uz muziku i druženje.(Večera je uračunata u cenu akcije).

04.03.2018. g. (nedelja)
08:00 sati - Zajednički doručak u etno domaćinstvu.(Uračunat je u cenu akcije).

09:00 sati – Početak pešačenja iz Gornje Lopatnice (340 mnv) preko mahale Čudjak makadamskim i šumskim putevima do najvišeg vrh Troglava.

17:30 sati – Povratak istom stazom na početnu tačku u Lopatnicu.
Dužina staze:13 km, ukupan uspon 900 m i isto toliki silazak.
Za one koji ne žele da se penju na Troglav, mogu samostalno šetati dolinom reke Lopatnice, u kojoj ima više restorana.

Povratak:

18:00 sati – Polazak za Beograd, obrnutom maršrutom.

22:00 – 22:30 sati – Dolazak u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

 

OPREMA:

Poneti toplu garderobu (tople jakne, kape, rukavice, kamašne, štapove) i obuću pogodnu za planinarenje u zimskim uslovima i na visokim planinama. Obaveza je učesnika da budu u dobroj kondiciji i da poseduju odgovarajuću opremu za uspone u zimskim uslovima. Preporučuje se starijim učesnicima, da pre uspona, provere svoje zdravlje. Poneti hranu i dovoljne količine vode (na stazi nema mogućnosti dolivanja vode). U zavisnosti od vremenskih uslova (snega ili leda na putu) moguće je prevozom doći do izletišta Bojanine vode, čime se skraćuje staza za jedan sat.
Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA-VODA:

Iz ranca, osim planirane zajedničke večere u subotu I doručka u nedelju.

ROK ZA PRIJAVE:

Rok za prijavljivanje sa uplatom iznosa od 2000 din., do popune mesta, na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u ulici Bulevar Despota Stefana br. 107, Beograd.

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE