Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje učešće na Republičkoj planinarskoj akciji:

22. ZIMSKI USPON NA TREM- 1.810 m
(u organizaciji PSS-a i PK „ŽELEZNIČAR“ Niš)

dana 23.-24.02.2018. godine (petak - subota)

Ako Suva planina već dvadeset drugu godinu za redom u februaru bude preplavljena planinarima iz svih krajeva zemlje i regiona, to samo znači da oni prepoznaju lepotu zimskog planinarenja na ovom biseru jugoistočne Srbije. Specifična po svom prepoznatljivom vencu, privlači znatiželju mnogih koji sa radošću danima pred uspon prate vremensku prognozu i pitaju se da li će biti snega ili ne, pa svejedno da li ga bude ili ne hitaju ka Tremu, znajući da će u svakom slučaju uživati u penjanju na ovoj lepoj i uzbudljivoj stazi.

CENA:

2.900 din. i uključuje prevoz, smeštaj i organizacione troškove.

 

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević, broj licence PSS 451 ( UIAA)

tel. 064/0304-582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Adamović, broj licence PSS 592 ( UIAA)

tel. 064/6502-393

e-mail: snezanaad@telekom.rs

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

 

DUŽINA STAZE:

Vremenska kalkulacija organizatora:
Cela staza: 26 km - 6 sati 55 minuta hoda.
D. Studena - (5,21 km - 1 sati 30 min.) – Bojanine vode - (4,24 km - 1 sati 15 min.) – Devojački grob -(2,96 km -1 sati 10 min.) - Trem - (50 min.) – Devojački grob - (1 sat) – Bojanine vode - (1 sati 10 min.) - D. Studena.
D. Studena-Bojanine v.-D. Studena: 10,38 km - 2 sata i 40 minuta hoda.
D. Studena-Devojački g.-D. Studena: 18,9 km - 4 sati i 55 minuta hoda.
Bojanine v.-Devojački g.-Bojanine v.: 8,48 km - 2 sata i 15 minuta hoda.
Bojanine v.-Trem-Bojanine v.: 14,4 km - 4 sata i 15 minuta hoda.

 

PLAN:

Polazak:

23.02.2018. g. (petak)
18:00 sati
– Okupljanje na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – autoputem do Niške Banje. Usputno stajanje po potrebi.

21:00 sati – Dolazak u Nišku Banju, razmeštaj po kućama, u višekrevetnim sobama sa upotrebom kupatila. Slobodne aktivnosti.

Opis akcije:

24.2.2018. g. (subota)
07:00 sati
– Prevoz iz Niške Banje do Donje Studene. Prijava učešća na akciji i priprema za uspon.

08:00 sati – Polazak na uspon.

Staza ide pravcem: s. Donja i Gornja Studena 510 m – izletište Bojanine vode 890 m – Ljubina česma 1.100 m – prevoj Devojački grob 1.311 m – grebenom Suve planine do vrha Trem 1.810 m i ukupne je dužine 13 km u jednom pravcu. Staza je naporna sa usponom od 1.400 metara i prelazi se za oko 6 časova. Oni koji ne mogu da ispešače celu stazu, mogu se u svako vreme, istim putem vratiti na početnu poziciju.
Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrožije je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog postojanja „snežnih streha“ i opasnosti od pada.

14:00 sati – Izlazak na vrh Suve planine – Trem 1.810 m (razgledanje okoline, odmor).

14:30 sati – Spuštanje sa vrha istom stazom do s. Gornja Studena.

18:00 sati – Povratak u Donju Studenu, gde će u Domu kulture biti podela toplog obroka svim učesnicima koji su se prijavili „Štabu akcije“. Cena bona za topli obrok (hleb, pasulj, kupus salata i čaj) je 150 dinara. Neophodno je poneti sa sobom pribor za jelo.

19.00 sati – Dodela zahvalnica, pehara, zatvaranje akcije i polazak za Beograd.

Povratak:

22:45 sati – Dolazak u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

Organizator akcije PK „Železničar“ iz Niša obezbeđuje: zahvalnicu za klubove, pečat uspona, učesničku knjižicu za svakog učesnika i topli obrok. (Topli obrok ne ulazi u cenu akcije).
(Ovaj plan je izrađen i zasnovan na osnovu prošlogodišnjeg Plana organizatora. Po dobijanju pozivnog pisma, postoji mogućnost usklađivanja sa planom organizatora.)

 

OPREMA:

Poneti toplu garderobu (tople jakne, kape, rukavice, kamašne, štapove) i obuću pogodnu za planinarenje u zimskim uslovima i na visokim planinama. Obaveza je učesnika da budu u dobroj kondiciji i da poseduju odgovarajuću opremu za uspone u zimskim uslovima. Preporučuje se starijim učesnicima, da pre uspona, provere svoje zdravlje. Poneti hranu i dovoljne količine vode (na stazi nema mogućnosti dolivanja vode). U zavisnosti od vremenskih uslova (snega ili leda na putu) moguće je prevozom doći do izletišta Bojanine vode, čime se skraćuje staza za jedan sat.
Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA-VODA:

Iz ranca, osim ručka po povratku sa akcije, uz prethodnu prijavu vođi akcije.

ROK ZA PRIJAVE:

sa uplatom od 2.300 din. je do popune, odnosno do polaska, na sastancima Društva, utorkom, u 18 časova, u Ulici Bulevar Despota Stefana br. 107, Beograd.

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
U slučaju odustanka, potrebno je naći zamenu, jer se novac ne vraća.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE