Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

IZLET NA DIVČIBARE

dana 21.01.2018. godine

Divčibare je visoravan na planini Maljen smeštena na 980 m nadmorske visine, koju su zajedno sa valjevskim planinama Povlenom i Suvoborom sve do 18. veka nazivali Crna Gora. Visoravan se proteže između planinskih vrhova i dosta je zaštićena od vetrova. Bara tu nema ali ima dosta izvora i površinskih voda po livadama i pašnjacima, koje se slivaju u potoke i rečice kao što su Bela i Crna Kamenica, Bukovska reka, Paklenica, Manastirica, Krčmarska reka i Kozlica. Ime Divčibare na staroslovenskom je značilo „devojačke bare“, a nastalo je po narodnom predanju, kao uspomena na mladu čobanicu koja se utopila u nabujaloj vodi rečice Crna Kamenica.

Blaga i prijatna klima privukla je goste iz različitih krajeva, a posebno najmlađe. Mališani tu caruju, pa ne čudi što Divčibare nazivaju i Dečija planina. Zbog dobrog geografskog položaja do njih dopiru vazdušne mase iz Jadrana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu i čini ih jedinstvenom vazdušnom banjom. Naučnici su potvrdili da ima izuzetno povoljan uticaj na lečenje neurovegetativnih oboljenja, anemija, oboljenja pluća, kao i poremećaja izazvanih stresom.

Pogled na Povlen, Jablanik i Medvednik

 

CENA:

Cena prevoza je 1.000,00 dinara (bazirana na prevozu minibusom) i plaća se kao akontacija odmah prilikom prijavljivanja za akciju.

VOĐA AKCIJE:

Stevan Jovičić, MB 105

tel. 060/0236-327

e-mail: stevajov609@gmail.com

Drugi važni telefoni: Gorska služba spašavanja tel. 063/466-466

 

PLAN:

Polazak:

07:00 sati – Okupljanje na uglu Drinske i Sarajevske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Lajkovac – Mionica – Divčibare.

Opis akcije:

09:30 časova – Dolazak u centar Divčibara.

10:00 časova – Polazak na pešačke ture.

10:00 – 16,00 časova – Vreme predviđeno za pešačenje.

16:00 časova – Odmor u restoranima na Divčibarama.

Prva grupa – Ide na pešačku turu dužine 11 km sa visinskom razlikom od 140 m. Tura polazi iz centra Divčibara i ide  trasom: centar Divčibara – dečije odmaralište „Stevan Filipović“– vrh Golubac (1.096 m.n.v.) – Crni vrh (1.096 m.n.v.) – vrh Velika Pleća (1.037 m.n.v.) – centar Divčibara.

Druga grupa – Grupa koja ne želi da ide na pešačku turu samostalno se organizuje i koristi vreme za šetnju centralnim delom Divčibara.

Pogled na Rudnik sa Velikih Pleća

 

Povratak:

17:00 časova – Povratak za Beograd istom maršrutom kao i u dolasku.

19:30 časova – Dolazak u Beograd. Ukoliko vremenski uslovi to nametnu termin za povratak se može odrediti i ranije.

 

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Planinarske cipele su obavezne. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA-VODA:

Hrana i voda iz ranca. Nakon pečenja odmor i osveženje u restoranima u centru Divčibara u trajanju od sat vremena.

ROK ZA PRIJAVE: 09.01.2018. godine

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE