Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

MILJAKOVAČKA ŠUMA

16.09.2017. godine

U okviru širih manifestacija „Dani pešačenja u Beogradu“ i „Dani Evropske baštine“ pod pokroviteljstvom PSS, PSB , Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Beograda a u organizaciji našeg Društva u subotu 16.09.2017. godine realizovana je akcija – planinarska pešačka tura kružnom stazom po Miljakovačkoj šumi. Staza polazi od parkinga između zgrade opštine Rakovica i crkve i ide južnom stranom Miljakovačke šume prema istoku sve do okretnice gradske autobuske linije br. 48.

U periodu od 9,00 – 10,15 časova na platou ispred zgrade SO Rakovica okupilo se nažalost samo 10 učesnika od čega 8 iz našeg Društva, 1 iz PSD „Kopaonik“ i 1 iz PD „Železničar“. Po planu akcije u 10,15 časova krenulo se na stazu i prva pauza je napravljena na okretnici autobusa br. 48, koja se nalazi približno na sredini staze. Dalje se nastavilo severnom stranom šume prema zapadu i na odmorištu u delu šume pod borovima napravljena pauza za osveženje i užinu. Krug je završen na polaznoj tački oko 12,30 minuta sa pređenih 6 km i 90 m uspona i isto toliko u silasku.

Staza je veoma lepa i pruža pravo uživanje za pešačenje, markirana je ali je markacija stara i na dosta mesta, posebno na raskršćima nedostaje. Zbog velikog broja poprečnih staza dosta je problematično praćenje trase. Zadovoljstvo na licima učesnika posle završene ture pokazalo je da je vredelo provesti ovakav dan u Miljakovačkoj šumi.

Vremenski uslovi su bili povoljni, odnosno sunčano i dosta toplo ali nije smetalo za pešačenje, pošto staza celom dužinom vodi kroz šumu i nema značajnijih uspona.

Ukupno gledano akcija je delimično uspela pošto je u njoj uzelo učešće malo planinara i nije bilo odziva ostalih građana. Razloge za to treba tražiti u veoma kratkom vremenu za pripremu akcije i njenoj promociji u školama i ostalom građanstvu, kao i nedostatku sinhronizacije na promociji akcije na internet stranicama PSB i PD koji je neposredni organizator akcije.

 

 

Vođa akcije: Stevan Jovičić