Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

SEDAM DANA NA TARI

14-21.08.2017. godine

14.08. – Deo učesnika je putovao javnim autobuskim prevozom, a deo privatnim vozilima. Svih 19 učesnika akcije od čega 12 iz PD „Policajac-Josif Pančić“, 3 iz PD „Pobeda“, 2 iz PSD „Kopaonik“ i 2 iz PD „Železničar“ okupilo se i smestilo u Planinarsku kuću „Tara“ oko 13,30 časova. Posle ručka većina učesnika je iskoristila vreme za šetnju po stazi zdravlja i trim stazi koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela Omorika. U večernjim satima od strane vođe akcije učesnici su upoznati sa programom akcije i kućnim redom, a potom je dogovoreno da se od namirnica koje su doneli Mira Vajs, Ljilja i Vlada Pantić i ostali učesnici zajednički sprema kuvani obrok narednih dana i da u kupovini nedostajućih namirnica učesnici ravnopravno učestvuju.

15.08. – Osvanuo je kišovit dan, ali je vrlo brzo kiša prestala i počeo da se razilazi oblak koji je prekrio Taru. Grupa od 17 učesnika u 8,30 časova krenula je na planinarsku turu: Pl. kuća „Tara“ – vidikivac Crnjeskovo – hotel Beli bor –  Pl. kuća „Tara“. Na samom vidikovcu se vreme  prolepšalo što je doprinelo dobrom raspoloženju grupe. Tura je završena oko 15,00 časova sa prepešačenih 13 km i usponom, odnosno silaskom od 302 m. Vreme posle ručka učesnici su iskoristili za obilazak Kaluđerskih bara.

16.08. – Grupa od 15 učesnika je kao i predhodnog dana krenula u 8,30 časova i ostvarila turu:  Pl. kuća „Tara“ – jezero Jarevac – Borovo brdo – Ljeljenska stena – Manastirski stanovi – Pl. kuća „Tara“. Vremenski uslovi su bili veoma pogodni za pešačenje. Tura je bila od 14 km sa usponom, odnosno silaskom od 350 m i završena je oko 16,00 časova. Ostali učesnici su šetali po Kaluđerskim barama.

17.08. – Predhodni dan je dogovoreno da se sa planinarske ture vrati autobusom koji iz Bajine Bašte kreće u 15,15 časova kako bi se obeležila godišnjica braka Ljilje i Vlade Pantić. Zbog toga je grupa od 12 učesnika krenula u 7,30 časova na planinarsku turu: Pl. kuća „Tara“ – manastir Rača – Lađevac. Treba napomenuti da je deo staze od manastira Rača do Lađevca znatno narušen klizištem i da tu treba poseban oprez prilikom prelaska. Na povratku, zbog pogrešnih informacija od meštana, grupa je upućena na Ilijaševiće i prevoj Prisedo, propustila planirani autobus i bila prinuđena da oko 16,30 časova pozove preostale učesnike, odnosno da se privatnim vozilima preveze do Pl. kuće „Tara“. Tura je neplanirano produžena na 17 km, sa usponom od 550 m i silaskom od 915 m i kako je na kraju prokomentarisano učesnici su nagrađeni sa „4 km gratis“. Posle proslave i u dobrom raspoloženju ispraćeni su za Beograd Mira Vajs i slavljenici.

18.08. – Za planinarsku turu: Pl. kuća „Tara“ – Solotnik – Pl. kuća „Tara“ opredelilo se 7 učesnika, ali se naknadno priključilo još dvoje. Krenulo se u 8,30 časova i tura je završena oko 15,00 časova. Sama staza vodi makadamskim putem tako da nije mnogo interesantna, pogotovo kada je vrućina kakva je bila tog dana. Ali vidici koji se pružaju sa Uroševe stene, usputnog vidikovca, i sa ostataka utvrđenja Solotnik opravdavaju napor koji se napravi na ovoj turi. Ovom prilikom učesnici su prepešačili 16 km sa usponom, odnosno silaskom od 200 m.

19.08. – Zamor učesnika od predhodnih tura je uslovio promenu plana, tako da je predložena za ovaj dan planinarska tura: Pl. kuća „Tara“ – Šljivovica – vidikovac Sokolarica – Lađevac – Manastirski stanovi. Za ovu turu se opredelila 3 učesnika i oko 7,30 časova krenula. Vidikovac Sokolarica se nalazi na steni iznad kanjona reke Rače suprotno od predhodno posećenih vidikovaca i pruža izvanredan pogled na kanjon. Tura je dužine 20 km sa usponom, odnosno silaskom od 738 m i zahtevnija je posebno zbog toga što se na kraju mora savladati uspon od Lađevca do Manastirskih stanova.

20.08. – Ovog dana je ostvarena relaksaciona tura: Pl. kuća „Tara“ – Gredice – jezero Jarevac – Pl. kuća „Tara“. Za to se opredelilo 6 učenika od kojih neki nisu prošli ovu stazu, a drugi su uživali u kretanju duž korita potoka Jarevac u suprotnom smeru u opuštenoj atmosferi i bez žurbe. Tom prilikom prepešačeno je 9 km sa usponom, odnosno silaskom od 168 m.
21.08. – Pre podne su učesnici iskoristili za pakovanje, čišćenje prostorija pl. kuće „Tara“ i šetnje po Kaluđerskim barama. Posle ručka su učesnici napustili objekat i otputovali za Beograd kao i u dolasku.             

Vremenski uslovi:

Prvi dan je bilo mestimično oblačno vreme ali veoma pogodno za pešačenje, a ostali dani su bili sunčani i dosta topli. Na vidikovcima vidici dosta čisti omogućili su učesnicima da na pravi način dožive Taru. Dobri vremenski uslovi omogućili su da se ostvare lepe i sadržajne planinarske ture na kojima su svi učesnici uzeli učešća. Zadovoljstvo i dobro raspoloženje učesnika potvrdilo je da mogućnosti koje pružaju planina Tara, kao i smeštaj u Planinarskoj kući „Tara“ treba iskoristiti za organizaciju nekoliko višednevnih akcija tokom godine.

 

 

Vođa akcije: Stevan Jovičić