Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

GUČEVO

19.02.2017. godine

U nedelju, 19.2.2017. godine, u 7 sati, grupa od 20 planinara iz Beograda, krenula je na Gučevo. Ovoj grupi pridružilo se još 16 planinara, u Trbušnici, većinom  iz PK”Gučevo” iz Loznice i PK “Mladost” iz Zvornika. Planinari su se sastali kod Osnovne škole u naselju Trbušnica.

U 10 sati, sa visine od oko 311 m započeli smo  uspon prema Gučevu. Staza je kratko vodila asfaltom, a zatim makadamskim putem. Nakon par kilometara, počeli smo gaziti po snegu. Snežni ambijent brzo je ovladao svuda oko nas. Ubrzo smo prošli pored kuće gde je rodjen najmladji srpski kaplar Momčilo Gavrić a zatim i pored planinarskog doma u koji nismo svraćali. Na vrh Gučeva, popeli smo se oko 13:30 sati, posle 9,5km pešačenja. Na samom Crnom vrhu, (779mnv) kratko smo se zadržali radi slikanja. Posle smo se spustili na čuvenu kotu 708, tj do spomen kosturnice, podignute srpskim i austrougarskim vojnicima. Tu sam održao kraći istorijski čas o bitkama na Gučevu. Pauzu smo iskoristili da se okrepimo i družimo. Silazak sa Gučeva usledio je istom stazom, do polazne tačke.

Oko 15:30 sati, završili smo današnje pešačenje u Trbušnici. Tu su se rastali planinari iz Loznice i Zvornika, sa planinarima iz Beograda, koji su nastavili putovanje do Bogatića. U Termalnoj rivijeri u Bogatiću, usledila je relaksacija u toplim bazenima, posle lepog, zimskog dana provedenim u snegu na planini Gučevo.
Na ovoj akciji pešačili smo oko 6 sati, na stazi dugoj 19km, i ostvarili visinsku razliku od 650m u usponu i isto toliko u silasku.

Bio je ovo pravi zimski dan, na Gučevu. Ova staza nije bila teška za planinarenje. Svi planinari, su bili spremni i orni za pešačenje i druženje, tako da smo neosetno i bez napora popeli najviši vrh Gučeva i vratili se u Trbušnicu. Nisam imao nikakvih problema u održavanju reda na stazi i svi učesnici su dobro podneli pešačenje. Preporučujem pešačenje na ovoj slavnoj planini u svako godišnje doba.

 

 

Vođa akcije: Andrija Bogićević