Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

DEVICA

04.02.2017. godine

Četvrti dan februara ove godine, minibusom smo se zaputili prema Sokobanji, da se uzvisimo do Device. Slatko zaspali uz put, nismo ni pravili pauzu do same banje. Posle jutarnje kafice uz kamin, na glavnom šetalištu Soko banje, u koju smo pristigli nešto posle 9 sati, kiša nam je poželela ne baš prijatnu dobrodošlicu. Zbog toga smo izmenili početni plan akcije i prevezli se do izletišta Šopur (830mnv), gde nas je čekala trojka naših planinarskih prijatelja iz PK „Oštra Čuka“ iz Soko Banje, predsednik Kluba, Mladen i dva Milana.

Sa njima smo, nešto posle 10 sati, započeli uspon na Devicu i to njen najzapadniji vrh, Oštra Čuka. Snežna staza postrojavala je planinare u kolonu, a raskvašen sneg usporavao korake. Lagano smo se kretali šumskim putem i ubrzo  ugledali krst, na Oštroj Čuki,  koji je gospodario vrhom.

Grupa je bila jaka, pa smo brzo savladali visinu od 250m i našli se na drugom po veličini vrhu Device, Oštra Čuka 1075mnv. Dok smo se fotkali na vrhu, Mladen, prof. geografije, nam je potanko prestavio okolne vrhove i planine, Ozren, Rtanj, Devicu. Potom smo se, nakvašeni spustili preko visoravni Vlasina i zatvorili planinarski krug na Šopuru. Par planinara je je nastavio prevozom, a ostali su pešačili putem, do vodopada Ripaljka, (420mnv) jednim od najlepših vodopada u Srbiji, visokim 17,5m i jednoj od najvećih turističkih atrakcija Soko Banje i okoline. Prvi je spomenik prirode, koga je još 1948. godine, zaštitila Država.
Razmekšane posle slikanja pored vodopada,  put nas je vodio u kafanicu pored, koja je uz šumadijski čaj i druge tople i hladne napitke, isčilila volju većine za daljim pešačenjem. Zadovoljni, provedenim danom u prirodi, oko 15 sati, isključili smo gps uredjaj na 11km, 350m uspona i 650 m silaska i sat proveli u druženju sa domaćinima i pravljenju novih planinarskih planova, u ovom kraju sa obiljem planinarskih izazova.
Potom smo se prevezli do Soko termi i tu uživali u banjanju „za sve pare“. Po planu, za Beograd smo krenuli oko 19:15 sati, da bi tačku na ovu planinarsku akciju stavili u Sarajevskoj ulici, nešto pre 23 sata.

Iako je uspon na Devicu nedavno bio deo našeg prvog Izleta iznenadjenja, pokazalo se da uvek ima planinara spremnih da se penju na ovu atraktivnu planinicu iznad Soko Banje. I ovaj, iako kišni dan, sa stazom punom raskvašenog i dubokog snega, nas je uverio da se Devica može penjati u svako doba, jer su domaćini iz PK „Oštra Čuka“, markirali veliki broj staza različite dužine, a sve su podjednako lepe i privlačne, zato što je takva Devica. Iako sa većim  brojem planinara iz drugih klubova, koji redje idu sa nama, na stazi nisam imao nikakvih problema u vodjenju ove grupe, koja je bila kompaktna i solidarna.
Planinari Čuke“ i ovog puta bili su na visini planinarskog i drugarskog zadatka, uvek spremni da se druže i sa ponosom pokazuju lepote svoga kraja. Od srca im se zahvaljujemo.

 

 

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević