Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

RAJAC

28.01.2017. godine

Šest minuta posle  sedam krenuli smo sa ugla Sarajevske i Drinske, Ibarskom magistralom, prema Rajcu. Na putu prema Rajcu zaustavili smo se u Slavkovici gde se nalaze ostaci manastira Vavedenja Presvete Bogorodice iz XIII veka. Tu u manastiru nam je, naš drugar planinar, Boris ispričao kratku i zanimljivu priču o manastiru i njegovoj istoriji. Nakon ove kratke šetnje po Slavkovici, u dužini od 4km, krenuli smo prema Rajcu. Vrlo brzo smo došli do planinarskog doma Čika Duško Jovanović gde smo se okrepili kaficom, čajem i kuvanom rakijicom.

 

Nakon odmora u domu, oko pola jedanaest krenuli smo na na pešačku turu prema vrhu Rajac. Nakon 50 minuta pešačenja stigli smo do vrha Rajac (847m) gde smo napravili pauzu od 10 minuta. Teško se odvajajući od prelepog vidikovca na vrhu Rajac i još lepšeg vremena, krenuli smo prema Dobrim vodama. Trebalo nam je sat i 20 minuta da stignemo do Dobrih  voda. Nismo žurili jer je dan bio predivan i uživali smo u svakom sunčevom zraku. Tu na Dobrim vodama smo formirali dve grupe: jedna grupa je ostala ovde na Dobrim vodama da uživa u januarskom suncu pa su se kasnije vratili istim putem do doma. Druga grupa je nastavila pešačenje prema Suvoboru. Na Suvobor (866m) smo stigli nakon sat vremena pešačenja. Odmorili smo se na vrhu (20 minuta) i krenuli nazad prema Dobrim vodama. Samo smo se kratko zadržali na Dobrim vodama i nastavili prema vrhu Rajac ali donjom stazom. Kad smo stigli na vrh Rajca sunce je taman zalazilo pa smo se malo zadržali da uživamo u scenama zalaska sunca. S obzirom da je sunce već zašlo, postalo je malo hladnije pa smo se ubrzanim hodom uputili prema domu Čika Duška Jovanovića. Toplina doma i toplina ukusne pileće čorbe su bili dovoljni da povratimo izgubljene minerale i energiju. Nakon pauze od sat i par minuta uputili smo se prema Beogradu gde smo stigli nešto pre pola devet.

 

 

Rajac je predivna destinacija za pešačenje u bilo kom godišnjem dobu. Dan koji smo izabrali za ovu akciju je bio predivan iako je bio januar mesec i niska temperatura. Sunce nas je pratilo tokom celog pešačenja tako da nismo ni osetili nisku temperaturu. Bajkoviti i idilični predeli Rajca, dobro i razdragano društvo planinara doprineli su da ova akcija ostane u sećanju za sva vremena.
Iskoristili smo priliku da obiđemo i manastir Vavedenja Presvete Bogorodice iz XIII veka i uz prigodnu priču o njemu, naučimo nešto novo i korisno o istoriji srpskog naroda. 
Kao što je pomenuto, vreme je bilo dosta hladno (oko -5 stepeni), ali izuzetno jako sunce i odsustvo vetra doprineli su idealnim zimskim uslovima za pešačenje. Sve u svemu, dan kakav se može samo poželeti.

Rajac je česta i omiljena destinacija beogradskih planinara kako zbog svoje pitomine, lepote vrhova i livada tako i zbog blizine Beogradu. Staze su dobro markirane tako da nije problem da se organizuju pešačke ture i mimo planinarskih klubova.

 

 

 

 

Vođa akcije: Milan Vojnović