Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

17. PAVLASOV MEMORIJAL

21.01.2017. godine

Ovo je 17-ta po redu tradicionalna akcija "Pavlasov memorijal" u organizaciji PSD Poštar iz Novog Sada.

Par minuta posle  sedam, krenuli smo sa ugla Sarajevske i Drinske prema Batajnici, odnosno Sremskim Karlovcima. Nameravali smo da  napravimo polusatnu pauzu u Beočinu, ali je restoran Slađa bio zatvoren pa smo krenuli prema selu Beočin. Ni ovde nismo imali sreće, jer  restoran Beli čin nije radio. Jedna grupa je krenula autobusom, a druga peške prema manastiru Beočin gde je bilo mesto zvaničnog početka akcije. Cupkajući malo u mestu, jer je bilo prilično hladno (oko minus 9 stepeni), sačekali smo početak akcije i krenuli prema PD Osovlje. Na ovom delu staze, prema odmaralištu Osovlje, kolona je bila kompaktna jer je to nešto eksponiraniji deo staze. Kod odmarališta Osovlje napravljena je malo duža pauza posle čega smo se uputili prema najvišem vrhu Fruške gore, Crveni čot (538m). Tradicionalno ovde se slikamo sa zastavama nakon čega se ide prema Pavlasovom čotu (531m). Ovde su organizatori akcije upriličili besedu o doktoru Pavlasu Ignjatu kako bismo se još jednom podsetili na lik i delo čoveka koji je bio aktivni društveni radnik u prvoj polovini 20-tog veka, ali i veliki pobornik planinarstva i sporta uopšte. Posle ove male komemoracije, nastavili smo put prema Isinom čotu (522m), odnosno prema PTT odmaralištu Brankovac. Posle kratke pauze kod Brankovca, uputili smo se prema manastiru Beočin. Relativno smo brzo završili ovu akciju pa smo, prema planu, krenuli ka Sremskim Karlovcima. Prošetali smo  Sremskim Karlovcima, okrepili u lokalnim kafanicama i krenuli ka Beogradu. U Beograd smo stigli oko pola sedam.

Ovo je sedamnaesta po redu tradicionalna akcija pod nazivom "Pavlasov memorijal" koju organizuje PSD Poštar iz Novog Sada. To je simpatična staza koja povezuje tri najviša vrha Fruške gore.
Vreme je bilo dosta hladno (oko -9 stepeni), ali sunčano i bez vetra. Snežni pokrivač u visini od petnaestak centimetara i ovako lepo vreme doprineli su da smo doživeli pravi zimski ambijent. Okupilo se oko 250 planinara što je celoj akciji dalo posebnu draž, puno prijatelja planinara i mlađarije koja ovakve akcije uvek koristi da se upozna sa osnovnim elementima planinarenja.
Organizacija je bila dobra, ali smo mi  nastavili svojim putem nakon skupa na Pavlasovom čotu. Iskoristili smo ovu kratku akciju da obiđemo Sremske Karlovce i delimično se upoznamo sa njegovim lepotama i kulturno-istorijskim značajnostima. Nažalost, zbog izuzetno hladnog vremena nismo mogli da napravimo dužu šetnju po Sremskim Karlovcima.         

O značaju Fruške gore i njenim lepotama iluzorno je pričati jer to svaki planinar vrlo dobro zna. Potvrda ovome je i što naš KLub vrlo često posećuje ovu destinaciju, kako zbog njene lepote tako i zbog blizine.

 

 

Vođa akcije: Milan Vojnović