Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

ZEBRNJAK

18 - 20.10.2013. godine

Petak,18.10. - Polazimo iz Beograda u 12 h. Po lepom danu i sa usputnim zadržavanjima stižemo u Vranje. Ostvarujemo naš prvi  zadatak, obilazak kuće Bore Stankovića. Ispred kuće  dočekuje nas predsednik PK iz Vranja, Ninoslav Jordanov, i u tom kontaktu zaokružujemo naš raniji dogovor oko vodičke pomoći za sutrašnju planiranu aktivnost. Napuštamo Vranje i sa malim zakašnjenjem  stižemo u manastir Prohor Pčinjski. Ljubazan prijem sa čajem i pripreme za noćenje.

Subota,19.10. - Planinarsku aktivnost predviđenu za 6,30 pomeramo na 7,30 jer je postojao zahtev od oca Nikolaja , igumana manastira da prisustvujemo jutarnjoj službi, te u 7,35 krećemo za Ristovce. Od spomen obeležja stradalima u prvom svetskom ratu ćemo krenuti na našu akciju. Dočekuju nas ljubazni  vodiči iz Vranja. Usputno razgledanje starog antičkog lokaliteta Kalea. Ubrzo nas u kući tasta našeg predsednika PK iz Vranja dočekuje osveženje. Malim poklonom  uzvraćamo gostoprimstvo i krećemo dalje. Vreme idealno za razliku od prošlogodišnjeg kada smo većim delom dana bili izloženi kiši. Jesenji dan u najboljem izdanju, divno obojena priroda, sve nam to pruža momente  za uživanje.

U ovom fantastičnom danu, danu osmeha i raspoloženja prešli smo 26,6,km. Ovo kilometražu ostvarili smo za 9,13 sati, sa prosečnom brzinom kretanja od  2,9,km na sat. Visinska razlika je bila 530 m. Naš GPS nam daje još podataka da smo u usponu ostvarili 770 m, a u silasku 730 m. Na ovoj akciji učešće je uzelo 22 naša planinara uz pomoć 3 vodiča iz Vranja. Naših 8 planinara koji nisu bili sa nama na pešačenju, takođe su ostvarili zavidnu kilometražu, 16-17 km.

Po povratku, ispred manastira dočekuje nas prijatelj iz Kumanova, i sa njim pravimo dogovor u vezi ostvarenja našeg program  za sutrašnji dan. U jutarnjem dogovoru sa ocem Nikolajem, odlazimo na večeru gde nas očekuje čorba.

Nedelja.20.10. - Iz manastira polazimo tačno u 8 sati i krećemo za Makedoniju. Prelazimo  granicu i u Starim Nagoričanima nas dočekuje prijatelj iz Kumanova. Manastir sv. Đorđa, zadužbina srpskog kralja Milutina iz 1313. god. ukazuje na veliku ktitorsku delatnost ovog vladara. U samom manastiru  mali čas iz istorije i istorije umetnosti. Moramo da krenemo dalje. Čeka nas Zebrnjak.

Na platou spomen obeležja, na Zebrnjaku, prostoru slavne kumanovske  bitke, upoznajemo se sa tokom same bitke. Sledi razgledanje, fotografisanje i krećemo za Kumanovo.

U Baba Caninoj kafani zasluženi ručak , a u 14,45 krećemo za Srbiju. U autobusu čuje se pesma, nasmejana lica, svi veseli i sve to  ukazuje da nam je ovaj vikend prošao u najboljem izdanju. U ovom lepom događanju bilo je 30 učesnika koji su svojom aktivnošću i pozitivnom energijom pomogli vodičima Jočić Ratomirki i Radosavljević Miodragu da ova akcija dobije osnovno školsku ocenu 5+.  

Vođa i pomoćnik akcije: Rada Jočić i Mile Radosavljević