Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

VRANJ

02.11.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli na vreme u 6 časova autoputem Beograd-Niš. U selu Salakovci smo morali da se zadržimo 30-tak minuta zbog kvara na autobusu.

Zbog ovog neplaniranog zadržavanja, nismo pravili pauzu u Petrovcu na Mlavi već smo direktno nastavili prema manastiru Vitovnica. U manastir smo stigli nešto pre 9 časova. Nakon obilaska manastira, u trajanju od 15 minuta, krenuli smo na pešačku turu.

Obe grupa su krenule u isto vreme ali je grupa koja je išla na turu od 26 km imala brži tempo s obzirom na dužinu trase, i na činjenicu da smo u startu kasnili 30 minuta i da obdanica traje do 16 časova i 30 minuta. Nakon 2 sata i 15-tak minuta žustrog hoda napravili smo prvu pauzu od 30 minuta i krenuli ka vrhu Veliki Vranj (884 m). Usput smo napravili samo par kratkih pauza tako da smo na vrh izašli nešto pre pola dva. Posle 30-tak minuta odmora, slikanja i uživanja, sa vrha Veliki Vranj krenuli smo prema manastiru Vitovnica istim putem. Nismo pravili velike pauze u povratku, a u manastir smo stigli par minuta posle 17 časova.

Imali smo izuzetno lep i topao dan za ovo doba godine (oko 19ºC) što smo iskoristili da maksimalno uživamo u lepotama Homolja. Mada je jesen već na izmaku bilo je dovoljno jesenjeg šarenila za uživanje u prirodnom koloritu homoljskih šuma i planine Vranj. Završnica uspona na Veliki Vranj je prilično zahtevna što je celoj ovoj akciji dalo jedno posebnu težinsku dimenziju. Nije jednostavno posle 10-11 km napraviti ovakav završni uspon a posle toga prepešačiti još 13 km. Ali ekipa je bila dobra i  ova akcija je realizovana bez većih problema. Zadovoljstvo i u prvoj i u drugoj grupi planinara samo pokazuje da smo ostvarili nešto što nije deo naših uobičajenih akcija.

U akciji je učestvovao 31 planinar od kojih je 27 iz PK Josif Pančić, 3 iz PK Železničar i 1 iz PK Radnički.
Planinari PK Josif Pančić su ukupno prepešačili 627 km: 17 planinara po 26 km i 10 planinara po 18,5 km. Prva grupa je realizovala izuzetno uspešno pešačenje sa prosečnom brinom od 3,3 km/č na trasi dugoj 26 km i pri tom popela zahtevan vrh Velikog Vranja. Nije ni za zanemarivanje i pešačenje druge grupe koja je prepešačila 18,5 km.
Nakon završetka pešačenja krenuli smo u restoran Olympic gde smo se zadržali oko sat i 30 minuta u prijatnom ambijentu uživajući u ukusnoj homoljskoj jagnjetini. Nešto posle 19 časova krenuli smo za Beograd ali smo u selu Dubočka morali da sačekamo sat vremena jer je put bio zatvoren zbog saobraćajne nesreće. Nastavili smo put prema Beogradu i stigli oko 22 časa i 10 minuta.

 

 

Vođa akcije: Milan Vojnović