Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

VITA BUKVA

02.03.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli sa malim zakašnjenjem u 6 časova i 37 minuta. Negde oko 8:15 smo stigli u Svilajnac gde su nas sačekala naša tri planinara. Svi zajedno smo obišli postavku prirodnjačkog muzeja, nakon čega smo krenuli ka manastiru Manasija. Posle 40-to minutnog obilaska manastira nastavili smo put ka Lisinama. Autobus je ostao parkiran  na ulazu u Lisine, a mi smo se uputili peške ka restoranu "Vodopad" koji je u neposrednoj blizini vodopada. Posle pauze od oko 35 minuta krenuli smo na pešačku turu.

Prvo smo otišli do izvora Velikog vrela a potom smo se vratili ponovo do vodopada i nastavili prema planinarskom domu "Suvaja", odnosno prema vrhu Vite bukve. Laganim hodom smo stigli do jednog lepog vidikovca na Vitoj bukvi gde smo napravili kratku pauzu za ručak. Trideset devetoro planinara se popelo na Vitu bukvu. Nakon kratkog odmora i ručka, krenuli smo nazad prema planinarskom domu "Suvaja". Neposredno pre doma, grupa od desetoro planinara se odvojila i vratila do restorana "Vodopad", a ostalih dvadeset devet planinara je nastavilo pešačenje do ponora reke Kločanice.

Po dolasku do ovog ponora, napravili smo kratku pauzu za slikanje i uputili se ka restoranu "Vodopad". U restoranu  smo napravili pauzu od 70 minuta, nakon čega smo se uputili ka autobusu. Za Beograd smo krenuli oko 18:50, a stigli smo oko 21:25.

Vreme u toku izvođenja je akcije je bilo oblačno sa stalnom pretnjom kiše. Na sreću nije bilo padavina, a ovako tmurno vreme nije pokvarilo raspoloženje učesnika akcije. Na pojedinim delovima staze bilo je blata, a na samom vrhu nešto pojačan vetar i malo niža temperatura. Zbog izmaglice nismo mogli u potpunosti da sagledamo lepotu vidikovca (pogled na Beljanicu) sa Vite bukve. Ipak, velika pređena kilometraža i lepo druženje nadomestili su ove vremenske probleme.

Grupa od 29 planinara je prepešačila stazu dužine 21 km sa visinskom razlikom 440 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 710 m. Druga grupa od 10 planinara je prepešačila stazu od 17 km sa visinskom razlikom do 440 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 580 m. Dvoje planinara je prepešačilo stazu dužine 10 km sa visinskom razlikom od oko 80 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 180 m. Ukupno je prepešačeno 799 km.

 

Vođa akcije: Milan Vojnović