Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

TREŠNJA - GROCKA

07.12.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli u 8 časova i 50 minuta redovnom linijom Voždovac-Ralja (autobus broj 408). Nakon 50-tak minuta vožnje stigli smo do stanice 13. oktobar. Trebalo je da izađemo na stanici Trešnja-Koviona ali autobus nije stao, te smo izašli na stanici 13.oktobar. Stanica Trešnja-Koviona postoji ali je GSB ne koristi!!!

Krenuli smo prema jezeru na Trešnji, a zatim desno u pravcu Grocke. Obzirom da je grupa bila mala (9 planinara) i homogena nismo pravili neke veće pauze već smo ustalili tempo od oko 3 km/č i uglavnom se tom brzinom kretali tokom cele trase. Napravili smo samo dve pauze od po desetak minuta. Usput smo brali trnjine (ove godine su fenomenalno rodile) i šipak.
Teren je bio prekriven tankim slojem snega ali ipak je preovlađivalo blato. No bez obzira na to, nismo imali većih poteškoća da savladamo ovu trasu. 

Relativno lep, prohladan dan omogućio nam je da ukrademo još jednu akciju na kraju ove godine bez većih zimskih nevolja. Vreme je bilo mestimično sunčano i vetrovito. Za spremne planinare ovaj vetar nije predstavljao veći problem. Temperatura je bila oko 3ºC i očekivali smo nešto tvrđu (zaleđeniju trasu) ali je ipak na većem delu bilo blata. Međutim, količina blata nije bila tolika da nas obeshrabri. Znali smo mi i za gore situacije na ovoj trasi. Sećanja na teške situacije prethodnih godina ulivalo nam je samopouzdanje i punilo naše baterije tako da smo ovogodišnje nevolje lako i veselo prebrodili. Taj duh traženja opravdanja i utehe i u teškim situacijama je preovladao pa smo stazu preleteli.

Oko 15časova i 45 minuta smo stigli do Grocke (stanica autobusa 302) i vrlo brzo nakon toga je stigao autobus. U Beograd (na vrh Ustaničke) stigli smo oko 16 časova i 22 minuta.
U akciji je učestvovalo 9 planinara i svi su bili iz PK Josif Pančić. Ukupno je prepešačeno 180 km: 9 planinara po 20 km. Ukupna prosečna brzina kretanja bila oko 3,3 km/č. Visinska razlika na turi je bila oko 250 m. Ukupan uspon je isto iznosio oko 250 m, a ukupan spust oko 500 m.

 

 

Vođa akcije: Milan Vojnović