Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

TERZIĆA AVLIJA

23.03.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli sa malim zakašnjenjem u 6 časova i 36 minuta. Trebalo je malo više vremena dok smo se smestili u autobus i kombi, obzirom da je grupa bila velika. Negde oko 9:30 smo stigli u selo Zlakusa, odnosno u etno park "Terzića avliju". Napravili smo kratku pauzu za kafu, nakon čega smo obišli muzejske prostorije u okviru etno parka. Muzej je obišlo oko 40-tak planinara.

Nešto malo posle 11 časova, grupa od 51-og planinara je krenula na pešačku turu od 16 km (markirana staza pod nazivom "Užički partizanski odred"). Grupa od 6 planinara je neposredno po dolasku u Terzića avliju (oko 10 časova) krenula na pešačku turu od 24 km (markirana staza pod nazivom "Dušan silni"). Grupa od 10 planinara je oko 12 časova krenula na pešačku turu dužine 7 km (markirana staza pod nazivom "Staza zdravlja").

Najbrojnija grupa od 51-og planinara je krenula seoskim putem na jug prema Šunjevarića vrelu, gde smo napravili kratku pauzu od 10 minuta. Nastavili smo prema zaseoku Tešići, pa posle jedne deonice sa eksponiranim usponom stigli do partizanskog bivka. Tu smo napravili pauzu od 20 minuta, za kratku užinu. Put nas je dalje vodio prema zaseoku Markovići, a odatle na zapadnu stranu prema vrhu Gradina (931 m). I ovde smo napravili pauzu od 20-tak minuta, nakon čega smo krenuli ka zaseoku Zaboj, odnosno prema Potpećkoj pećini. Kod Potpećke pećine smo stigli oko 16 časova i 25 minuta. Nekako u isto vreme pristigla je i grupa od 6 planinara koja je bila na turi od 24 km. Sačekali smo vodiča, kupili karte i 50-tak planinara je krenulo u obilazak pećine. Obilazak se nešto odužio, tako da smo završili u 18 časova. Nakon obilaska pećine, uputili smo se ka Terzića avliji, gde nas je čekala večera. Posle večere smo krenuli smo za Beograd, oko 19 časova i 25 minuta. U Beograd smo stigli oko 22 časa i 10 minuta.

Vreme u toku izvođenja je akcije je bilo sunčano, sa ne preterano visokom temperaturom (oko 10 ºC). Na stazi nije bilo vetra tako da su uslovi za pešačenje bili idealni. Na pojedinim delovima staze bilo je mestimično blata, ali to je zanemarljivo. Delovi staze koji vode kroz zaseoke su asfaltirani, ali na svu sreću nije bilo previše ovih deonica. Na pojedinim mestima oko partizanskog bivka i na samom vrhu Gradina uživali smo u vidikovcima. Sa ovih mesta pruža se lep pogled na selo Zlakusu i okolne zaseoke, na Užice, Zlatibor kao i na trasu Ibarske magistrale.Obilazak Potpećke pećine je neplanirano produžen što zbog male neorganizovanosti vodiča, što zbog njegove detaljne i nadahnute priče o istoriji pećine i lepotama pećinskog nakita. U svakom slučaju poseta ove pećine je za preporuku, posebno zbog njenog atraktivnog portala.

U akciji je učestvovalo 67 planinara i to 65 iz našeg kluba, jedan iz PK Železničar i jedan planinar iz PK Kopaonik.  Grupa od 51-og planinara je prepešačila stazu dužine 16 km sa visinskom razlikom oko 600 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 800 m. Druga grupa od 6 planinara je prepešačila stazu od 24 km sa visinskom razlikom oko 600 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 1200 m. Treća grupa od 10 planinara je prepešačilo stazu dužine 7 km sa visinskom razlikom oko 200 m. Ukupan uspon i spust na ovoj stazi je bio oko 300 m. Ukupno je prepešačeno 1030 km.

 

Vođa akcije: Milan Vojnović