Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

RUMUNIJA

08-10.03.2013. godine

Polazak je bio u petak, 8. marta u 7 časova sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Iskoristili smo priliku i posetili Lepenski vir, a zatim preko graničnog prelaza Kladovo, ušli u Rumuniju. Na prelazu nas je sačekala Dragica Ivanović iz planinarskog kluba "Vrh" iz Kladova i sa nama nastavila put. Svratili smo u Turn Severin i obišli grad, a zatim nastavili ka banji Herkulane.

U subotu, u 10 časova je bio polazak na pešačku turu, na stazu Kruca Alba (Beli krst). Staza je vrlo lepa i bez obzira što smo imali veliku visinsku razliku, nije bila naporna. Dan je bio sunčan, ne previše topao, uslovi idealni za pešačenje. Pojavilo se nekoliko oblaka i palo par kapi kiše, tek toliko da nas podseti da je ipak mart.

Po silasku sa staze, obišli smo banju. Iako prilično ruinirana, mogao se naslutiti nekadašnji sjaj ovih starih zdanja. Naravno, veče je bilo predviđeno za druženje sa planinarima iz kluba "Vrh" iz Kladova i "Deli Jovan"iz Negotina.

U nedelju, u 10 časova smo napustili banju i krenuli za Oršavu. Obišli smo manastir Sv.Ane, zatim manastir Mrakonije u Đerdapskoj klisuri i videli iz neposredne blizine isklesan lik dakijskog vojskovođe Decebala.

Nakon pauze i osveženja u restoranu na obali Dunava, obilaska Oršave i manastira Vodice, pozdravili smo se sa našim prijateljima planinarima i već dogovorili sledeći susret. Oni su kolima produžili za Kladovo i Negotin, a mi za Beograd, gde smo stigli oko 21 časa.

Vođa akcije: Rada Jočić