Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

29. BOŽIĆNI USPON NA RTANJ

12.01.2013. godine

23 učesnika iz našeg Kluba i jedan iz PK „Balkan“ u organizaciji našeg Kluba pošlo je iz Beograda u 6,00 časova ispred Sava centra autobuskim prevozom koji su zajednički organizovali PK „Železničar“, PSK „Kopaonik“ i naš Klub. Dolazak ispod Rtnja bio je oko 9,30 časova, gde se od motela „Balašević“ sedmočlana grupa iz našeg Kluba priključila planinarima koji su penjali Rtanj severnom stazom.
Naša 17-člana grupa priključila se oko 10,00 časova planinarima na uspon južnom stranom koji vodi šumskim putem u blagom usponu na jugo-istok, a potom na severo-zapad do spajanja sa stazom kroz Hajdučki klanac. Tu nas je dvoje učesnika napustilo, a ostali su nastavili dalje. Put je bio smrznut i delimično prekriven snegom. Dalje se išlo uobičajenom stazom do vrha. Sneg je bivao sve dublji ali nije bilo teško pešačiti, jer je pre nas već prošla grupa planinara. Na vrhu Šiljak (1570 m) smo oko 13,30 časova, gde se susrećemo sa našima koji su došli severnom stazom. Planinari kao mravi pristižu i sa južne i sa severne strane u talasima.

Neuobičajeno blag vetar za ovo doba godine dozvoljava da se na vrhu zadržimo pola sata, nazdravljamo za uspešan uspon, pravimo nezaboravne fotografije i uživamo u izvanrednim vidicima. Čini nam se kao da smo u avionu i da je veći deo Srbije ispod nas kao na dlanu. Najupečatljiviji je plato Beljanice na severo-istoku, bela kupa Midžora kao kakav gorostas na istoku i greben Suve planine sa Tremom na jugo-istoku

Spuštamo se istom stazom do Hajdučkog klanca i onda niz klanac do Pionirskog doma. Staza je od mnogih nogu u donjem delu veoma klizava, tako da je na najopasnijem delu grupa momaka iz GSS postavila gelender bez koga bi se teško sišlo i verovatno sa dosta povreda.
Posle ručka (pasulj) u organizaciji domaćina akcije i kraćeg odmora u 18,00 časova po planu krećemo za Beograd, gde smo stigli oko 21,30 časova.
Vremenski uslovi: Sunčano, prohladno, bez padavina, bez vetra (sem na samom vrhu) i pogodno za pešačenje. Vidici sa malo izmaglice pružali su pravo uživanje u zimskom ambijentu svim učesnicima tura i omogućili lep pogled na okolne planine i vrhove.

Prema podacima organizatora na akciji je učestvovalo 963 planinara iz 82 planinarske organizacije iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Slovenije.

 

 

Vođa akcije: Stevan Jovičić