Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

ORLOVO GNEZDO

08.06.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli na vreme, u 7 časova. Išli smo Ibarskom magistralom preko Lajkovca i Mionice do Divčibara. U Divčibare smo stigli oko 9 časova. Napravili smo pauzu od 40 minuta i krenuli prema selu Duškovci. Oko 10 časova i 10 minuta smo stigli u selo Duškovci. Nakon kratke pripreme, u 10 časova i 15 minuta krenuli smo na pešačku turu

Jedan planinar je ostao na Divčibarama tako da je na pešačku turu krenuo 31 planinar. Prvi deo staze (kroz selo Duškovci) je asfalni put tako da smo se na ovoj deonici kretali nešto brže. Tek na kraju sela smo skrenuli levo i nastavili pešačenje makadamskim putem,  desnom obalom reke Kamenice. Kod zaseoka Tomići smo prešli reku Kamenicu i krenuli u blago penjanje. Na putu prema vidikovcu, sa koga se vidi Orlovo gnezdo, naišli smo na rečicu Kozlica, koja je očigledno nabujala pa se pojavio problem njenog prelaženja. Izviđanje duž reke je pokazalo da nema zgodnog mesta za njeno prelaženje, tako da smo se na kraju izuli i pregazili je neposredno kod njenog ušća u Kamenicu. Ovde smo izgubili oko 45 minuta što je bio prvi znak da neće biti vremena za izvršenje zacrtanog plana. Posle prelaska Kozlice usledilo je penjanje do vidikovca (oko 120 m visinske razlike), gde se pokazalo da neki od učesnika akcije nisu kondiciono pripremljeni za ovu akciju, tako da sam tada doneo konačnu odluka o izmeni plana akcije. Nastavili smo preko zaseoka Milinkovića i Golubovića do škole u zaseoku Jankovići. Prvobitni plan je bio da se ovde razdvoje dve grupe planinara: jedna grupa odlazi do puta Divčibare-Duškovci, gde ih čeka autobus i vozi do Divčibara. Druga grupa sa ovog mesta nastavlja put ka severu, odnosno severo-zapadu, prema Divčibarama. Zbog pomenutih okolnosti, odustao sam od pešačenja do Divčibara, već samo do Golog brda, koje je udaljeno oko 2 km. Grupa od 12 planinara (11 iz PK "Policajac-Josif Pančić") je otišla do Golog brda i istim putem se vratila do škole i nastavila do autobusa, tj. priključila se preostalom delu planinara. Svi zajedno smo krenuli ka Divčibarama i tamo stigli nešto posle 17 časova. Napravili smo pauzu od sat i 30 minuta, tako da smo oko pola 7 krenuli za Beograd. U Beograd smo stigli oko 20 časova i 25 minuta.

Vreme u toku izvođenja je akcije je bilo sunčano i mestimično oblačno, ali bez padavina. Ovakvo vreme je idealno za pešačenje, obzirom da veći deo staze vodi preko livada i pašnjaka. Tek pred kraj akcije, na samim Divčibarama, počeo je jak pljusak, ali je on kratko trajao. Bez obzira što je protekle nedelje u ovom kraju svaki dan padala kiša, teren je bio relativno suv, tj. bez blata.

U akciji je učestvovao 31 planinar i to 25 iz našeg kluba, 3 iz PK Železničar, 2 iz PK Pobeda i 1 planinar iz PK Rudar geolog iz Smedereva. Jedan planinar iz našeg Kluba nije učestvovao u pešačenju, već je ostao na Divčibarama.  

Grupa od 18 planinara (13 planinara iz našeg Kluba) je prepešačila stazu dužine 15 km sa visinskom razlikom oko 240 m. Ukupan uspon na ovoj stazi je bio oko 360 m, a spust 510 m. Druga grupa od 12 planinara (11 iz našeg Kluba) je prepešačila stazu dužine 19 km sa visinskom razlikom od 240 m. Ukupan uspon na ovoj stazi je bio oko 470 m, a spust oko 620 m. Poteškoće oko prelaska rečice Kozlica i kondiciona neujednačenost grupe uzrokovale su malu prosečnu brzinu kretanja: 2,5 km/č za prvu grupu i 2,9 km/č za drugu grupu. Članovi našeg Kluba su ukupno prepešačili 404 km.

 

Vođa akcije: Milan Vojnović