Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

NARCISU U POHODE

12.05.2013. godine

Dana 12.05.2013. godine, u 06,00 sati, sa ugla ulica Sarajevske i Drinske, preko Čačka i Kraljeva, krenuli smo u Gornju Kamenicu, gde smo stigli oko 09,10 sati. Nakon pet minuta priprema, sa vodičem koga je odredio organizator akcije, krenuli smo na akciju, praćeni slabom kišom koja je sipila, dovoljno da smo morali koristiti kabanice.

Konstantnim usponom, makadamskim putem, kretali smo se do Orlovca (938m), gde je domaćin pripremio čaj za učesnike. Tu se 4 učesnika iz našeg Kluba i jedan iz Železničara odvojilo od grupe i nastavilo kretanje kraćom stazom od 11 km do Brezne, a ostalih 15 učesnika je nastavilo kretanje preko Ravnog stola, Nilovskog prevoja do vrha Stolova (Usovica 1375m). Na vrh smo stigli oko 12,30 sati i nakon kraćeg zadržavanja radi fotografisanja, vratili smo se istim putem do Orlovca, a zatim i do Brezne. Akciju smo završili pre planiranog vremena, oko15,15 sati u Planinarskom domu „ Zorica Gizdavić“, gde su se obe grupe spojile.

Prva, brojnija grupa pešačila je 7 sati i 20 minuta, prešla 21km, savladala visinsku razliku od 1000m uspona i 800 metara spusta, krećući se prosečnom brzinom od 3km na sat.
Druga grupa je stigla na cilj nešto ranije, prešla 11km i savladala visinsku razliku od 700m uspona i 500m spusta.

Na žalost, kišno vreme koje nas je celim putem pratilo, sa maglom koja nas je ometala da vidimo lepote Stolova, uticali su da opšti utisak o ovoj akciji bude bled. Tek povremeno u spuštanju i pred kraj staze, kada se magla povukla, kratkotrajno smo bili u prilici da vidimo cvetna polja narcisa, po kome je ova akcija i dobila ime.

Stolovi se ovog puta nisu pokazali u svojoj raskoši, pa ostaje da želimo da im se što pre vratimo. Zahvaljujući izvanrednoj organizaciji  i velikoj ljubaznosti domaćina, PK „Gvozdac“ iz Kraljeva, koji se sa posebnom pažnjom odnosio prema našem Klubu, što je posledica dugogodišnje dobre saradnje i prijateljstva pojedinih članova oba Kluba, možemo reći da kiša i magla nisu uspele da pokvare zadovoljstvo što smo proveli dan na Stolovima i da je ovo bila još jedna lepa planinarska akcija.

Nakon ručka koji je priredio organizator i posle podele učesničkih knjižica i zahvalnica, uspeh u ovoj akciji smo proslavili uz harmoniku i zadovoljni krenuli za Beograd u 16,30 sati. Na polaznu tačku stigli smo oko 20:00 sati.

 

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević