Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

POHOD PANČIĆEVIM STAZAMA 2013.

BEOGRAD - KOPAONIK

16 - 26.05.2013. godine

U parku na Studentskom trgu u Beogradu 16.05.2013. godine u 13,00 časova uz prisustvo oko 50 planinara iz našeg Kluba i drugih beogradskih planinarskih klubova, među kojima su bili Boris Mićić, predsednik PSS, Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča PSS i Slobodan Gočmanac, predsednik PK „Avala“, izvedena je prigodna manifestacija, polaganje lovorovog venca na spomenik Josifa Pančića i otvaranje akcije.

Nakon toga, 11 učesnika ekipe koja je pešačila do Kopaonika sa još 11 planinarki i planinara iz našeg Kluba,  krenuli su na pešačenje na prvoj etapi od Trošarine u Beogradu, preko Avale do Šuplje Stene. Tog dana i narednih 10 dana ekipa u sastavu: Stevan Jovičić – vođa akcije, Tadija Dimitrijević – pomoćnik vođe akcije, Ratomirka Jočić, Jasmina Vojnović, Mira Ćurčić, Milka Mitrović Hildebrand, Milan Vojnović, Rade Travica, Dušan Babić, Andrija Bogićević i Dragan Tadić je prepešačila stazu dugu 284,1 km u 10 etapa. Etapa je prosečno bila dužine 28,41 km i ostvarena je za prosečno vreme od 11 časova i 21 minut, od toga u pešačenju se prosečno provodilo 7 časova i 24 minuta, sa prosečnom brzinom u kretanju od 3,9 km/h.


Pešačenje je realizovano na sledeći način:

1. etapa: 16.05.
Trošarina - Šuplja stena
17,5 km
 
konačište u domovima učesnika u Beogradu
2. etapa: 17.05.
Šuplja stena - Kosmaj
34,2 km
 
konačište motel „Kandić“ ispod Kosmaja
3. etapa: 18.05.
Kosmaj- Bukulja
25,0 km
 
konačište planinarska kuća „Bukulja“ na Bukulji
4. etapa: 19.05.
Bukulja - Rudnik
30,6 km
 
konačište planinarski dom „Ratko Kuruzović“ u Rudniku
5. etapa: 20.05.
Rudnik - Borač
34,4 km
 
konačište odmaralište-hotel MUP-a „Promenada“ u Vrnjačkoj Banji
6. etapa: 21.05.
Borač - Gajčani
34,0 km
 
konačište odmaralište-hotel MUP-a „Promenada“ u Vrnjačkoj Banji
7. etapa: 22.05.
Gajčani – Brezna
26,4 km
 
konačište planinarski dom „Zorica Gizdović“ u Brezni
8. etapa: 23.05.
Brezna - Mitrovo Polje
34,0 km
 
konačište odmaralište-hotel MUP-a „Cvetna dolina“ na Mitrovom Polju
9. etapa: 24.05.
Mitrovo Polje - Kriva reka
24,0 km
 
konačište planinska kuća „Avala“ na Kopaoniku
10. etapa: 25.05.
Kriva reka - Kopaonik
21,0 km
 
konačište planinska kuća „Avala“ na Kopaoniku
11. etapa: 26.05.
Uspon na Pančićev vrh
3,0 km

 

Za transport opreme i tehničku podršku, obezbeđeno je kombi vozilo, kojim su naizmenično upravljali sami učesnici Pohoda. Na svakom konačištu je zasađena Pančićeva omorika, koju je darovao Šumarski fakultet iz Beograda.

Prilikom planiranja Pohoda, staze u svakoj etapi su trasirane, tako da se kreće što više po zemljanim putevima i šumskim i planinskim stazama. Međutim, realna situacija na terenu je pokazala da je veći broj ovih puteva nasut i pretvoren u makadamski ili asfaltni put, što svakako nije godilo dugom pešačenju. Deo šumskih puteva je toliko zarastao, što je primoralo ekipu da pronalazi obilaznice i tako produžava pešačenje i u dužini i u vremenu. Ovo je bilo posebno izraženo na grebenu Kotlenika

Po završetku etape br.10 ekipu je ispred Konaka na Kopaoniku dočekala grupa planinara i planinarki našeg Kluba, koja je za ovu priliku doputovala iz Beograda.

Vremenski uslovi su u prvoj polovini etapa bili povoljni, bez padavina i sa dosta sunčanih intervala. Etape br.5, br.6 i br.7 su bile dosta naporne zbog velike vrućine. Kiša je učesnike pratila na etapama br.8 i br.10, a prave zimske vremenske uslove ekipa je doživela u toku uspona na Pančićev vrh, sa snegom i veoma jakim vetrom. Ovakvi vremenski uslovi su onemogućili planiranu manifestaciju i zatvaranje akcije na Suvom rudištu, već je samo položen lovorov venac na mauzolej Josifa Pančića i obavljeno fotografisanje ekipe na Suvom rudištu.

U ostvarivanju ovako, u organizacionom smislu složene akcije, pomogli su nam MUP Republike Srbije, planinarski klub „Avala“ iz Beograda, planinarska društva „Bukulja“ iz Aranđelovca i „Gvozdac“ iz Kraljeva i Šumarski fakultet iz Beograda. I ovom prilikom im se zahvaljujemo.

 

Vođa akcije: Stevan Jovičić