Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

KARAĐORĐEVIM STOPAMA

27.04.2013. godine

Dana 27.04.2013. godine, u 08,00 sati, krenuli smo u Veliku Planu, sa ugla ulica Sarajevske i Drinske, i tamo stigli nešto posle 9:20 sati. Nakon prijave organizatoru i svečanog otvaranja akcije, podeljeni u tri grupe, krenuli smo na planinarske staze.

II grupa je krenula, oko 10 sati i iz našeg Kluba u akciji je učestvovalo 14 planinara i dva planinara iz drugih Klubova, koji su na akciju došli u organizaciji našeg Kluba. Krećući se po planu akcije, delom asfaltnim putem, delom makadamom, ali i stazama kroz livade, najpre smo stigli na vrh Vrbica, koji dominira nad Velikom Planom, sa visinom od 227m, a zatim smo oko 12:00 sati došli do manastira Koporin, gde smo napravili polasatnu pauzu. Nakon toga smo se odvojili prema vrhu Karaula (297m), a zatim pešačenje nastavili do Radovanjskog luga. Do manastira Pokajnice, smo stigli u 17:00 sati, nakon prepešačenih 24km. Pešačili smo ukupno 7 sati, prosečno 4.3km na sat, sa ukupnim prosekom od 3.2km na sat, savladavši visinsku razliku od 700m. Svi učesnici su odlično podneli ovaj tempo, imajući u vidu da je temperatura od 30 stepeni, dodatno doprinosila osećaju umora i otežavala kretanje.

I grupa je krenula na stazu nešto posle 10:15 sati, uz učesšće 12 planinara iz našeg Kluba i 10 planinara iz drugih Klubova koji su na akciju došli u našoj organizaciji.Ova grupa se kretala kao i II grupa istim putem do manastira Koporin, gde se oko 12:00 sati susrela sa II grupom. Nakon pauze, pešačenje su nastavili do Radovanjskog luga, a zatim i do manastira Pokajnice, gde su stigli u 16:15 sati, nakon prepešačenih 16km, krećući se 2.6km na sat, savladavši visinsku razliku od 400m.

III grupa, u kojoj je učestvovalo 10 planinara iz našeg Kluba i 3 planinara iz drugih Klubova, na akciju je krenula u 10:25 sati, preko vrha Vrbica, do Radovanjskog luga i manastira Pokajnica, gde su stigli oko 14:00 sati, nakon prepešačenih 10 km, uz visinsku razliku od 180m.

I i III grupa su se spojile kod manastira Pokajnica i oko 16:30 sati zajedno su se našim prevozom prevezle do obale Velike Morave, a II grupa se sa istog mesta, sat vremena kasnije, na obavlu Velike Morave prevezla prevozom organizatora.

Organizacija ove tradicionalne akcije je bila na zadovoljavajućem nivou, a organizatori ljubazni i predusretljivi, tako da smo pešačeći uživali u pejzažima Radovanjskih brda, što smo kasnije začinili dobrim ručkom i muzikom u lepom ambijentu na obali Velike Morave.

Nakon ručka u organizaciji domaćina, podele zahvalnica i zatvaranja akcije, u 19:00 sati, prema planu, krenuli smo za Beograd, gde smo, bez zadržavanja stigli oko 20:15 sati

Naš Klub je bio najmasovniji učesnik ove akcije. Ne bez razloga. Verujem da nije bilo planinara koji su se nezadovoljni vratili u Beograd, pa bih rado preporučio učešće na ovoj akciji i ubuduće.

 

 

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević