Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

JELICA

12.10.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli na vreme u 6 časova i 30 minuta Ibarskom magistralom prema Čačku. U selo Ježevica smo stigli u 9 časova gde smo napravili pauzu od 40 minuta u Lovačkom domu. Nakon toga smo se prevezli autobusom do sela Banjica, tj. do naše početne tačke za pešačenje. Napravili smo samo kratku pauzu od 5 minuta i u 10 časova krenuli na pešačku turu.

Obe grupa su zajedno krenule ali nakon 15-tak minuta pešačenja razdvojili smo se u dve grupe: Prva grupa, od 36 planinara, je krenula prema vrhu Stjenik (825 m) i, grebenom Jelice, do najvišeg vrha Crna stena (929 m). Krenuli smo u oštro penjanje prema vrhu Stjenik, a zatim prema vrhu Neboš. Neposredno pre vrha Neboš napravili smo pauzu od 15 minuta za kraći odmor i užinu. Nismo se penjali na vrh Neboš već smo ga zaobišli sa donje strane i vrlo brzo izbili na greben Jelice. Pešačenje smo nastavili širokim šumskim stazama prema najvišem vrhu Jelice, Crna stena. Pre uspona na Crnu stenu napravili smo pauzu od 15-minuta kod vrha Golo brdo. Put to vrha Crna stena je bio malo trnovit ali smo se ipak nekako izborili sa kupinjacima. Na vrhu smo se vrlo kratko zadržali (5 minuta) tek toliko da napravimo par zajedničkih fotografija. Po povratku sa Crne stene opet smo napravili kratku pauzu kod vrha Golo brdo, a nakon toga krenuli u spuštanje prema manastiru Stjenik.

Nešto pre 16 časova stigli smo u manastir Stjenik i nakon pauze od 15-tak minuta (za obilazak manastira) krenuli smo prema izvoru Svetinja. Do izvora se stiže za desetak minuta. Tu smo napravili kratku pauzu i vratili se do manastira Stjenik i odmah krenuli prema selu Banjica gde nas je čekao prevoz. Pešaćenje smo završili na ovom mestu u 17 časova i 15 minuta. Prva grupa je prepešačila 16 km za 7 sati i 15 minuta. Prosečna brzina kretanja je bila 2,2 km/č. Visinska razlika staze je nešto manja od 500 m, ali je ukupni uspon/spust bio oko 730 m.

Nakon razdvajanja od I grupe, II grupa, od 14 planinara, (koju je predvodila Trifunović Milica) direktno se uputila u manastir Stjenik. U manastiru Stjenik su napravili kratku pauzu, a potom su otišli do izvora Svetinja. Tu su se malo odmorili i vratili ponovo do manastira Stjenik. Nakon toga su napravili kratku šetnju od 4-5 km oko manastira Stjenik. Ova grupa je prepešačila oko 10 km sa visinskom razlikom 250 m.

U akciji je učestvovalo 50 planinara od kojih je 41 iz PK Josif Pančić, 4 iz PK Pobeda, 2 iz PK Kopaonik, 2 iz PK Beogradske elektrane 1 iz PK Radnički.
Planinari PK Josif Pančić su ukupno prepešačili 572 km: 27 planinara po 16 km i 14 planinara po 10 km.
Nakon završetka pešačenja u selu Banjica, uputili smo se prema Lovačkom domu u selu Ježevica gde smo napravili pauzu od sat vremena. Oko 18 časova i 40 minuta smo krenuli za Beograd Ibarskom magistralom. Stigli smo u Beograd oko 21 čas i 20 minuta.

 

 

Vođa akcije: Milan Vojnović