Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

FRUŠKA GORA

02.01.2013. godine

Izlet na Frušku goru drugog dana Nove godine postala je tradicionalna akcija našeg Kluba. Pošli smo autobusom iz Beograda u 7,57 časova sa ugla ulica Sarajevska – Drinska. U Sremske Karlovce smo stigli u 9,15 časova. U akciji je učestvovalo 34 planinara i planinarki od čega 23 iz našeg Kluba i 11 iz drugih beogradskih planinarskih klubova (Železničar – 3, Balkan – 4 i Kopaonik – 4).

Svi učesnici su u 9,30 časova krenuli na pešačku turu: Sremski Karlovci – greben Čerat – Direk – Astal – Iriški venac, koja je uz saglasnost svih učesnika promenjena u odnosu na planom akcije predviđene ture. Kretali smo se maršrutom od centra Sremskih Karlovaca do novog naselja ispod Dudare i stazom kroz uvalu iznad ovog naselja izbili na greben Čerat. Dalje se išlo zemljanim putem po grebenu na jugo-zapad do trigonometra na koti 315. Na tom mestu skrenuli smo desno na grebenski zemljani put koji vodi prema koti Direk i uklapa se u stazu istočnog Fruškogorskog maratona. Pauzu za okrepljenje napravili smo pored lovačke kuće koja se nalazi na ulasku u šumu podno Astala.

Nastavili smo dalje maratonskom stazom prema Astalu, TV tornju i Iriškom vencu, gde smo stigli oko 15,00 časova. Pešačka tura je bila dužine 13 km sa usponom od 435 m i najvišom dostignutom kotom TV toranj 516 m.n.v. U restoranu „Planinarski dom Vojvodina“, ispred koga je po dogovoru stigao i autobus, napravili smo pauzu za ručak. Za Beograd smo krenuli po planu u 17,00 časova, gde smo stigli u 18,15 časova.

Vremenski uslovi: Sunčano, dosta toplo za ovo doba godine, bez padavina i bez vetra. Staze tvrde, sa malo blata na pojedinim delovima i pogodne za pešačenje. Vidici sa malo izmaglice ipak su omogućili lep pogled na okolne grebene i udoline.

 

Vođa akcije: Stevan Jovičić