Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

KANJON CRNE REKE

21.09.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli na vreme u 7 časova Ibarskom magistralom prema Valjevu. Neposredno pre Valjeva skrenuli smo prema Bukovima i tamo stigli nešto posle 9 časova. Napravili smo pauzu u kafani "Jelen" oko 35 minuta. Oko 9 časova i 40 minuta, grupa od 17 planinara je krenula na pešačku turu.

Nakon 25 minuta pešačenja kroz selo Bukovi ušli smo u kanjon Crne reke i u njemu ostali narednih 5 sati i 15 minuta. Kretali smo se lagano (jer se samo tako i može kroz kanjon) i nismo pravili veće pauze; samo par kratkih pauza od 5-10 minuta više zbog okupljanja, a ne odmora. U koritu Crne reke je bilo vode više nego prošle godine što je iziskivalo malo veću pažnju u toku kretanja.

Ali bez obzira na svu tu pažnju ipak je bilo par upada u vodu. Neki od planinara su se pošteno okupali, mada nisu planirali, bar je tako izgledalo jer su plivali sa rančevima. Na svu sreću nije bilo povređivanja. Kretanje kroz kanjon podrazumeva biranje najlakših i najbezopasnijih prolaza. To je umetnost kanjonjarenja. Sve ostale opcije adrenalinskog skakutanja po kamenju i veranja po mokrim stenama su za neku drugu priču i primerenije mlađoj populaciji. Kamenje u rečnom koritu je uvek zamka i bezbedno je samo ako je suvo. Mokar kamen je uvek opasnost jer je klizav. Čak i ako je suv a gazi se mokrom cipelom takođe postoji mogućnost za klizanje.

Kretanje kanjonom Crne reke je izuzetno atraktivno i za mnoge od učesnika je ovo bilo pravo otkriće. Poslednjih godina interes za kanjonjarenje je naglo porastao tako da ćemo i mi kao društvo nastojati da uključimo još par akcija ovog tipa. Možda neku buduću akciju, kada bude više vode u reci, treba organizovati u kombinaciji sa kupanjem, što je jedan sasvim drugačiji način prolaženja kroz kanjon.

Nakon izlaska iz kanjona Crne reke krenuli smo u oštro penjanje prema Ljutom kršu, odnosno Divčibarskom platou. Ukupna dužina ove staze je bila 13,5 km a visinska razlika 530 m. Staza je prepešačena za 7 sati i 20 minuta tako da je prosečno vreme pešačenja iznosilo 1,8 km/č.

Druga grupa od 12 planinara je, nakon odmora i obilaska pijace u centru Divčibara, krenula na standardnu kružnu stazu: Divčibare - Golubac (1056 m) - Crni vrh (1048 m) - Velika pleća(1037) - Divčibare. Ova staza je dugačka 11 km, sa visinskom razlikom oko 200 m. Treća grupa od 3 planinarke je individualno šetala po Divčibarama i tom prilikom prepešačile po 4 km. 

Pešačenje je završeno u 17 časova nakon čega smo napravili pauzu od sat i 10 minuta u okolnim kafanama. U 16 časova i 10 minuta smo krenuli za Beograd preko Mionice i Lajkovca. U Beograd smo stigli oko 20 časova i 40 minuta. Malo kašnjenje u povratku je nastalo zbog gužve na Ibarskoj magistrali.

         
U akciji je učestvovalo 29 planinara od kojih je 25 iz PK Josif Pančić, 3 iz PK Kopaonik 1 iz PK Borkovac

 

Vođa akcije: Milan Vojnović