Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

BUGARSKA

10 - 18.08.2013. godine

subota-10.8.-u 6h.Krećemo iz Beograda,da bi se kod motela ,,Stari hrast,, grupi pridružili  Živadinka i Miodrag Radosavljević. Sa usputnim zadržavanjem i prelaskom granice stižemo u Sofiju. U sportskoj radnji razgledamo planinarsku opremu,nešto kupujemo, a potom je razgledanje crkve Aleksandar Nevski i crkve Svete nedelje, gde su mošti kralja Milutina. Nastavljamo za pl.dom Šumnatica u blizini Boroveca. Ljubazni domaćini sa Marijanom čine sve kako bi naš boravak u Bugarskoj bio što ugodniji.  

nedelja-11.8.-Očekuje nas planinarska tura,osvajanje najvišeg vrha na Balkanu,očekuje nas Musala sa svojih 2925,40.m Koristumo žičaru i posle 1h pešačenja mi smo kod pl.doma Musala-2389m.Kratko zadržavanje,osveženje,a potom krećemo u osvajanje vrha Musala. Za osvajanje vrha potrbno nam je oko3h. Jedan naš učesnik odustaje kod pl.skloništa Everest, a nas 13 osvajamo najviši vrh Balkana. Na vrhu ,viskijem i kolačima, Živadinka Radosavljević obeležava dvostruki jubilej.Toga dana obeležava svoj rođendan i trenutak da je prva žena iz Svilajnca na krovu Balkana. Prepešačeno je oko15km.

 

ponedeljak-12.8.-Ustajemo rano i već u 6h. krećemo iz Boroveca ka komleksu Maljovica.Očekuje nas dosta naporna  tura,ali  još nismo svesni šta nas očekuje u toku dana. Posle sata hoda dolazimo do pl.doma Maljovica,odmor, a potom i izazov toga dana, Maljovica-2729.m. Prolazimo pored Eleninog jezera, odmor i za oči, dušu i telo. Do vrha nam je trebalo skoro 4h. Predah,obavezno fotografisanje, i novi izazovi: nanizani vrhovi, Mramorac-2602.m., Dadov vrh-2661.m.,Vazov vrh-2669.m.Pogled na Rilski manastir,Rilska jezera,sve to u nama ostavlja nezaboravne utiske. Iz pl.doma 7 rilskih jezera krećemo u 18,35. Prolazimo stazom pored jezera,a zalazak sunca nam nagoveštava da ćemo imati i noćno kretanje što se i obistinjuje. Naš verni vozač Saša, koji nas svojom ljudskom  pažnjom i brigom čini srećnim,čak je u svojoj brizi za našu bezbednost alarmirao i policiju i gor.službu spasavanja. Susret sa Sašom  i svi umorni hitamo ka našem odredištu, pl.domu Šumnatica, gde stižemo oko 23.30.min Uumorni,ali i zadovoljni odlazimo na zasluženi noćni odmor. Toga dana, nas12  učesnika, prešlo  je  oko30km.

utorak-13.8.- Obilazak Rilskog manastira, zadužbine Jovana Rilskog, zdanje čiji počeci nastaju u 10. veku ,a sadašnji oblik i sadržaj je iz 19.veka. Posle fizički napornog, prethodnog dana, punimo duhovne baterije. U odlasku za Bansko svraćamo u Blagoevgrad. U Banskom imamo smeštaj i prenoćište u hotelu Damianka.

sreda-14.8.- Pripreme za vrhove Pirina. Polazak iz Banskog  za pl.dom Goce Delčev, a potom žičarom do pl.doma Bezbog. Posle kraćeg predaha  pored jezera, krećemo prema vrhu Bezbog-2645.m. Na vrhu smo za 1,40h. Fotografski aparati svakog časa škljocaju, predah oko 1h, a potom krećemo na vrh Poležan koji je osvojen za 1,10h. Nema opuštanja,čeka nas povratak jer zadnje ,,poletanje,, žičare je u 16,30. Na ovu avanturu pošlo je 13 učesnika;12 je osvojili Bezbog ,a 11 vrh Poležan. Pređeno je oko 11km.

četvrtak-15.8.- Danas  na ,,planinarskom meniju,, je  velika Todorka, vrh sa svojih 2746.m. Naporna planinarska tura.Dolazak do doma Vihren-1950m. Staza od doma,  sa leve strane, vodi nas pored divnih gorskih očiju Pirina.Susret sa krdom goveda i čuvarima, psima. Sve to fotografišemo i sa stalnim usponom na Todorovom vrhu smo posle skoro 5 sati hoda. Povratak istom stazom ,za razliku od ,,lakše staze,, iz 2000.god. Na ovoj planinarskoj akciji je bilo 12 učesnika,a pređeno je 14km.

petak-16.8.- Došlo je do promene programa, jer akciju pl.dom Damjanica- Tamho jezero nismo mogli da ostvarimo zbog lošeg puta. Okrećemo se vrhu Murata-2669.m, Muratovom jezeru-2230.m. 3 učesnika osvajaju vrh Murata,1 učesnik dolazi do  Banderiške porte, a 7 planinara dive se predelu oko Muratovog jezera. Toga dana je prepešačeno između 6-10km.

subota-17.8.- Napuštamo Bansko, ljubazne domaćine i krećemo za Sofiju. Iza crkve Aleksandar Nevski pronalazimo radnju planinarske opreme ,,Extreme,, a potom i tržni centar ,,The mall,,. Posle zadržavanja   oko 2 sata krećemo na Vitošu, prema planinarskom domu Aleko-1840.m, gde noćimo.

nedelja-18.8.- Polazimo u 7 sati na vrh Vitoše, na Crni vrh-2290.m. U 8,45 smo na vrhu. Predah, doručak, obavezno fotografisanje, a onda povratak  donjom stazom  do pl.doma Aleko. Vreme nam je naklonjeno, lepi pejzaži, stalno fotografisanje, da bi smo u 11,35 bili u domu. Učešće na akciji  je uzelo 12 planinara, a prepešačeno je 12km. Pripreme za povratak u Srbiju, ručak i u 13,40 polazimo za Sofiju i za našu Srbiju.

 

Akciju ,,Bugarska-2013,god. je realizovalo 14 učesnika sa vodičima Ratomirkom  Jočić i Miodragom Radosavljević