Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

GOLUBAČKA TVRĐAVA - BRNJICA

07.09.2013. godine

Iz Beograda smo krenuli na vreme u 7 časova za Veliko Gradište maršrutom: Beograd - Požarevac - Veliko Gradište. U Veliko Gradište smo stigli 15-tak minuta pre 9 časova. Napravili smo pauzu u gradskoj kafani "Bucko" oko 45 minuta nakon čega smo krenuli prema Golubačkom gradu, tj. do startne pozicije za pešačku turu.        

U akciji je učestvovalo 20 planinara od kojih je 18 iz PK Josif Pančić, 2 iz PK Kopaonik .

U Golubački grad smo stigli nešto pre 10 sati i napravili  pauzu od dvadeset pet minuta za obilazak i slikanje Golubačke tvrđave. Pešačenje smo započeli, po planu, oko 10:15, a prema ranije utvrđenoj trasi: Golubački grad, vidikovac kod starog kamenoloma, vidikovac iznad starog kamenoloma, vrh Venac (558 m), vrh Sokolovica (532 m) i selo Brnjica.

Lep, i ne preterano topao dan (oko 25ºC, vlažnost oko 35% i UV=6), omogućio nam je da uživamo u lepotama nacionalnog parka "Đerdap". Kao i uvek, pogledi sa vidikovaca kod starog kamenoloma i iznad njega su bili predivni. Dobra vidiljivost je prikazala Golubačku tvrđavu, i samu Đerdapsku klisuru, u punom sjaju. Za razliku od ranijih godina, ove godine smo akciju izveli mesec dana ranije tako da je izostalo jesenje šarenilo. Ali ni sveopšte zelenilo nije pokvarilo panoramu sa vidikovaca kao i na celoj trasi.

Pešačenje smo dalje nastavili uglavnom seoskim putevima preko livada i bukovih šuma. Usput smo napravili par kratkih pauza od desetak minuta, a negde na polovini ture, na severnoj padini vrha Venac napravili smo pauzu za ručak od 45 minuta. Mesto je idealno za odmor: prošarano šumom sa pogledom na Dunav i početak Đerdapske klisure. Uostalom, ovih 45 minuta je proletelo kao tren. Jedan deo planinara, ljubitelja sunca i sunčanja, je ovu pauzu proveo na vrhu Venac gde se nalaze lepe osunčane livade.
Nakon okrepljenja, nastavili smo bukovom šumom iznad kanjona reke Brnjice. Par vidikovaca na ovom delu trase pružaju impresivan pogled na kanjon Brnjice. Posebno je atraktivan vidikovac sa Sokolovice.
Pored predivnih vidikovaca, lepotu pešačke staze je nadopunila i mlada bukova šuma, čija  hladovina uvek prija u letnjim akcijama.

Po završetku akcije ručali smo u gradskoj kafani "Bucko" u Velikom Gradištu. Cene su relativno umerene, ali usluga nije baš brza. Neki planinari su se snašli i otišli u druge kafanice i restorane kojih ima u centru Velikog Gradišta dosta. Položaj gradske kafane "Bucko" na obali Dunava  je dobar za planinare koji žele da iskoriste pauzu za šetnju obalom Dunava. Obilazak Velikog Gradišta je deo prošlogodišnjeg dogovora da se na ovakvim akcijama obiđu i drugi gradovi u okolini, a ne da se stalno ide u iste. Možda bi sledeći put trebalo otići do Srebrenog jezera jer se pokazalo da  ima dovoljno vremena nakom završetka pešačenja.

Pešačku stazu dužine 15 km sa visinskom razlikom oko 500 m je prešlo svih 20. Planinari PK Josif Pančić su ukupno prepešačili 270 km: 18 planinara po 15 km.. Pešačenje je završeno u 16:10 što znači da smo 15 km prešli za oko 6 sati. Prosečna brzina kretanja je bila 2,6 km/č. Ukupan uspon i spust su iznosili 550 m

 

Vođa akcije: Milan Vojnović