Planinarski klub

Policajac - Josif Pančić

2008

IZLET NA AVALU

22.06.2013. godine

Do 8,10 časova na autobuskoj stanici u Pinosavi ispod Avale okupilo se 7 učesnika od čega 6 iz našeg kluba i jedan učesnik iz PK Železničar. Svi zajedno krenuli smo od izvora-česme Sakinac a potom stazom po izohipsi do radničkog naselja „Žegrap“, gde smo izbili na kragujevački put. Stazom pored puta produžili smo i iza kafane „Đurđevdan“ skrenuli levo u vikend naselje Karagača. Posle prelaska Dževerovog potoka izbili smo na Vodičko brdo i skrenuli desno Karagačkom ulicom do kraja asfalta. Tu počinje uređena staza koja vodi kroz šumu sve do jezera koje se nalazi iza vojnog kruga.

Na jezeru smo napravili pauzu od pola sata za osveženje i doručak, potom obišli jezero i sa druge strane izbili na zemljani put do rasadnika, a onda desno kroz šumu do prvih kuća u selu Zuce. Ispred prodavnice „Snežana“ skrenuli smo u ulicu levo i asfaltnim putem preko potoka Glađevac došli do naselja Brđani i okretnice autobuske linije 403.  Odatle smo produžili asfaltom do česme Vranovac i onda markiranom stazom uz istoimeni potok do zemljanog puta koji se nailazi posle prelaska potoka. Staza je dosta zarasla tako da je bolje od česme produžiti asfaltom i iza krivine skrenuti levo na pomenuti zemljani put koji vodi do raskrsnice asfaltnih puteva Beli Potok – Čarapićev Brest i spojnice sa kružnim putem oko Avale

Na raskršću je bila dilema da li da se ide u Beli Potok ili na polaznu tačku u Pinosavi. Na kraju je prevagnulo da svi idemo do Pinosave gde je akcija završena oko 14,00 časova.

Na ovoj akciji su učesnici prepešačili 15 km i savladali visinsku razliku u usponu od 404 m i isto toliko i u spustu.   

Vremenski uslovi: Sunčano, veomo toplo i dosta sparno na stazama koje vode kroz šumu.

                                                                                              Vođa akcije
                                                                                              Stevan Jovičić